Diplome false de asistenți medicali, fabricate de o postliceală sanitară din Reghin. Deși nu cunosc nici limba română, mai mulți italieni au primit diplome fictive
O adevărată rețea care fabrica diplome false de asistenți medicali a intrat în vizorul anchetatorilor. La Școala postliceală sanitară din Reghin, 11 italieni care nu știu limba română și nu au mers nicio zi la cursuri de specializare, ar fi obținut documente care le permit să se angajeze în orice stat al Uniunii Europene. Polițiștii au făcut percheziții în Mureș și în Ilfov și vor audia mai multe persoane. Printre acestea, elevi italieni, conducerea și profesorii școlii din Reghin dar și angajați de la Inspectoratul Școlar și din Ordinul Asistentelor Mureş.
Mai multe echipe ale Direcției de Investigații a Criminalității Economice din IGPR au mers să verifice acte și registre la Școala Postliceală Sanitară din Reghin.
Au fost percheziții și la sediul Inspectoratului Școlar Mureș, dar și la mai multe adrese din Mureș și Ilfov.
Potrivit anchetatorilor, mai mulți cetățeni străini ar fi fost școlarizați fictiv și ar fi primit diplome de absolvire, deși nu ar fi călcat deloc pe la cursuri. 11 cetățeni italieni sunt suspectați că ar fi obținut ilegal diplome false de asistenți medicali generaliști. Gruparea a activat astfel mai mulți ani.
Președintele școlii promitea locuri de muncă în Italia
De atragerea candidaților se ocupa chiar președintele școlii, Vincenzo Marotta, prin mesaje postate pe pagina de Facebook a instituției: “250 de mii de locuri de muncă, acesta este necesarul de asistente medicale în Italia. Dacă eşti în căutarea unui loc de muncă, ia în considerare că te poţi înscrie la o şcoală sanitară. Noi suntem o academie de asistente medicale, cu sediul în România, în zona de centru-nord a ţării, în oraşul Reghin. Iar studiile durează trei ani, la fel ca în Italia. Diploma este recunoscută atât în Italia, cât şi în comunitatea europeană”.
Unitatea a fost acreditată în 2006, când era sub tutela unei fundații, iar potrivit ordinului de acreditare de monitorizarea și controlul periodic privind respectarea standardelor trebuie să se ocupe ARACIP și Inspectoratul Şcolar.
În 2013, unitatea a obținut ordinul de autorizare din partea Ministerului Educației.
Patru ani mai târziu, școala a fost achiziționată de o altă fundație, italiană, cu sediul în București și care reprezintă un grup de antreprenori ce dețin centre de fizioterapie și recuperare medicală în peninsulă. Așa s-ar explica necesarul de asistenți medicali.
Conducerea Ordinului Asistenților din Mureș nu a putut fi contactată pentru a prezenta un punct de vedere.
În urma descinderilor de astăzi, vor fi audiate mai multe persoane, inclusiv elevi italieni, liderul grupului, tot un cetățean italian, conducerea și profesori ai scolii, reprezentanți de la Inspectoratul Școlar și Ordinul Asistentelor Mureș.
Un caz similar, acum 6 ani
Cazul este asemănător cu cel amplu mediatizat în urmă cu 6 ani, după un reportaj realizat și difuzat de televiziunea publică suedeză, în care se vorbea despre mai multe asistente medicale cu diplome recunoscute de statul român, dar care nu aveau o pregătire reală.
O parte dintre aceste persoane au recunoscut ulterior că nu au frecventat cursurile de școlarizare și doar au mers la examenul final. În centrul atenției a fost Şcoala Postliceală ”Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, unde, potrivit jurnaliștilor suedezi, mai mulți cetățeni străini ar fi obținut diplome false de asistenți medicali generaliști. În urma scandalului, Miniestul Educației a trimis Corpul de Control la scoala postliceala, să facă verificări. Dar care s-au încheiat fără concluzii.