Din consumatori de droguri, minorii devin dealeri. Clienții principali sunt elevii și liceenii aflați la primele încercări de consum

3 martie 2024, 18:37 (actualizat 4 martie 2024, 02:12)

Doi într-o singură zi. E vorba de două rețineri făcute de polițiștii și procurorii antidrog care au prins doi minori ce făceau trafic de droguri. Mai îngrijorător este că cei doi nu fac parte din aceeași rețea, unul fiind capturat în Dâmbovița și un altul în Satu Mare. În ambele cazuri clienții principali și constanți erau elevi și liceeni aflați la primele încercări de consum de droguri. Și, după cum arată realitatea, utilizarea stupefiantelor duce la producerea de alte infracțiuni-crime, accidente sau furturi.

La finele lunii februarie polițiștii dâmbovițeni primeau o informație din zona medicală. O tânără de 14-15 ani a avut nevoie de îngrijiri de urgență după o intoxicare cu droguri. Alertați, oamenii legii au început cercetările. Și au reținut un licean de 17 ani care distribuia droguri elevilor, în special celor de clasa a VIII-a și a IX-a, după cum susțin surse juridice. La percheziții, polițiștii au găsit cannabis, bani și instrumente necesare preparării dozelor.

În aceeași zi în Satu Mare tot un minor de 17 ani a fost reținut pentru trafic de droguri. Acesta ar fi dat stupefiante și pe datorie și apoi ar fi cerut plata cu dobândă. Experții spun că, în majoritatea cazurilor de acest fel, copiii devin din consumatori, dealeri, presați de traficanți. Cu timpul, vânzarea drogurilor devine activitate obișnuită și este văzută ca o cale facilă de a obține venituri, spun aceeași experți. Iar fenomenul a alertat cu adevărat autoritățile abia după tragediile din ultimii ani.

BOGDAN GHEORGHE – medic ANA: Drogurile există și noi trebuie să prevenim apariția de noi consumatori și, în același timp, pentru persoanele care deja sunt consumatoare, să dezvoltăm centre care să le acorde sprijin pe viitor astfel încât ele să devină persoane abstinente.

Dacă aceste centre ar fi existat deja, dependenți precum bărbatul pe care vi l-am prezentat zilele trecute la Știrile TVR ar fi avut șanse mai bune de recuperare. Și poate nu ar mai fi ajuns să trăiască pe străzi, cu grave afecțiuni medicale. Cu greu am reușit să stăm de vorbă cu el. Alții au manifestări violente. Și chiar ajung să-și omoare părinții sau rudele pe fondul consumului sau nevoilor financiare de a cumpăra stupefiante.

În 2023 și la începutul acestui an au avut loc opt astfel de crime.

Dacă aveți cunoștință despre o persoană care are probleme din cauza consumului de droguri, puteți apela gratuit telverde 0.800.870.070 al Agenției Naționale Antidrog.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite