DIGITAL NEWS REPORT 2025: TVR, în topul încrederii

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București a lansat în cadrul unui eveniment hibrid, rezultatele ediției din 2025 a Reuters Institute Digital News Report.
În a 14-a ediție internațională a Digital News Report, cercetarea academică a consumului de informație și opinie a audiențelor digitale oferă date actualizate și tendințe despre 48 de piețe de media, inclusiv România.
În ceea ce privește încrederea în instituțiile de presă, TVR se află pe locul patru în topul publicului digital.
În ciuda creșterii importanței platformelor de socializare, presa rămâne relevantă pentru publicul digital din România
O campanie sofisticată de dezinformare care a împiedicat un vot liber, cheltuieli publice preelectorale necontrolate și interferențe externe au făcut ca un „candidat TikTok” pro-rus de extremă dreapta să câștige cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, din noiembrie 2024. Datele Digital News Report 2025 explică de ce alegerile prezidențiale, anulate și apoi reluate în mai 2025, au fost disputate în cele din urmă de doi candidați prezenți în mass-media tradiționale.
Marți, 17 iunie, echipa Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București (FJSC, UB), coordonată de prof. univ. dr. Raluca Radu, a lansat rezultatele celei de-a 14-a ediții internaționale a Reuters Institute Digital News Report 2025 (#DNR25). Această ediție cuprinde rezultatele unei cercetări academice a consumului de informație și opinie a audiențelor digitale din 48 de piețe de media, inclusiv România, acoperind jumătate din populația globului. Echipa Universității din București, este, pentru al 9-lea an consecutiv, partenerul Institutului Reuters pentru Studierea Jurnalismului de la Universitatea din Oxford, în cel mai mare studiu din lume, multianual, despre consumul de informație și opinie al audiențelor digitale, atât pentru media tradiționale, cât și pentru online.
Cu un mix de jurnalism de investigație, informație politică prezentată echilibrat, fapt divers, emisiuni populare și filmele de acțiune, ProTV rămâne brandul de top online și offline, pentru publicul digital din România. Printre mărcile de top se numără Antena 1, Realitatea TV, România TV, HotNews și Adevărul, deținute de proprietari români, ProTV și Europa FM, deținute de proprietari cehi, și Libertatea, deținută de proprietari elvețieni, alături de posturile de televiziune și de radio de serviciu public. Se adaugă Digi 24 și Kanal D, care aparțin unor societăți cotate la bursă din România și, respectiv, Turcia. În top intră două noi branduri online, Recorder și G4Media, care au un model de afaceri diferit, bazat pe donații și granturi.
Digital News Report remarcă faptul că, în România, piața de media a avut venituri care au depășit pragul de 1 miliard de euro, ca urmare a evenimentelor sportive (UEFA și Jocurile olimpice de vară) și a alegerilor de la toate cele patru niveluri (locale, parlamentare, europene și prezidențiale). Piața publicitară a fost estimată de Initiative Media la 778 milioane de euro – un nivel record. Alte 180 de milioane de euro au provenit de la bugetul de stat, pentru televiziunea publică, radioul public și Agenția Națională de Presă. Partide politice și candidații au folosit cel puțin alte 150 de milioane de euro din fonduri publice pentru campanii de comunicare, conform Expert Forum și Snoop.
Autorul paginii despre România din Digital News Report, Raluca Radu, comentează: „O parte din acești bani publici au fost folosiți pentru a cumpăra materiale de presă pozitive ceea ce, în mod surprinzător, a fost permis de către Consiliul Național al Audiovizualului. ActiveWatch și Snoop au dezvăluit că posturile de televiziune au taxat candidați pentru emisiuni cu plată, etichetate ca programe electorale, dar realizate de jurnaliștii posturilor, cu până la 200.000 EUR fiecare. În ciuda tuturor acestor cheltuieli, Călin Georgescu, un candidat fără personal, fără partid, cu buget electoral declarat zero și o expunere foarte limitată în mass-media tradițională a câștigat cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024”.
Călin Georgescu a avut o campanie pe platforme sociale precum Facebook, YouTube și TikTok cu mesaje anti-NATO, anti-Uniunea Europeană, pro-Rusia și mesajele de extremă dreaptă. Datele Digital News Report arată că aproape 8 din 10 persoane (78%) folosesc cel puțin o rețea de socializare pentru a se informa și a discuta despre știri. Un sfert din respondenți folosesc TikTok ca sursă de știri. Șase din zece persoane până în 35 de ani folosesc o rețea de socializare bazată pe imagine sau video pentru a se informa.
Cu toate acestea, mass-media tradiționale sunt încă relevante. Alegerile prezidențiale anulate și creșterea tensiunilor în societate au sporit atât anxietatea publicul digital cât și apetitul lor pentru informație. Redacții principale și echipele de jurnalism de investigație stabilesc în continuare agenda publică. Un sfert din publicul digital (26%) declară că are încredere în presă în general, iar trei din zece (31%) spun că au încredere în redacțiile pe care aleg să le urmărească. Cu toate acestea, în perioada ianuarie-februarie 2025, peste jumătate (56%) dintre cei care au spus că nu au încredere în presă și trei sferturi (74%) dintre cei care au declarat că au încredere au urmărit cel puțin cinci redacții în săptămâna dinaintea sondajului. Alături de sursele online, inclusiv platformele de socializare, televiziunea rămâne un mediu de informare preferat de publicul digital.
În România, studiul a fost făcut prin intermediul unui chestionar online, distribuit în perioada 14 ianuarie – 19 februarie 2025, pe un eșantion de 2003 persoane. Rezultatele se referă numai la publicul digital, reprezentat pe criterii de vârstă, sex, regiune și educație, iar diferențe de +/- 2% nu sunt considerate relevante din punct de vedere statistic.
Audiențele urmăresc știrile video și influencerii online, provocând îngrijorări legate de informarea greșită și dileme noi pentru editorii tradiționali
Roboții de chat AI devin, de asemenea, o sursă alternativă de știri, iar 12% dintre publicul mai tânăr din eșantionul nostru global îi folosește pentru a obține informații despre evenimentele actuale.
În acest an, Digital News Report, al Institutului Reuters, documentează modul în care o trecere accelerată către consumul de știri prin intermediul rețelelor de socializare și al platformelor video diminuează și mai mult influența organizațiilor de știri tradiționale și supraalimentează un mediu alternativ fragmentat care conține o serie foarte diversă de podcasteri, YouTuber-i și TikToker-i. În același timp, chatbot-urile alimentate de inteligența artificială (AI) generativă apar ca o nouă modalitate de a accesa informațiile, în special pentru persoanele sub 35 de ani – provocând îngrijorări cu privire la o potențială pierdere a traficului care vine din motoarele de căutare către site-urile și aplicațiile editorilor.
În ciuda acestui fapt, publicul rămâne în mare parte sceptic cu privire la știrile pe care le găsește atât pe platformele sociale, cât și pe cele de inteligență artificială, parțial din cauza îngrijorărilor legate de accesul la conținut de încredere. Influencerii online și politicienii sunt văzuți ca cele mai mari amenințări în această privință, în timp ce majoritatea se așteaptă ca AI generativă să facă știrile mai accesibile financiar, dar mai puțin precise și mai puțin demne de încredere. Aceste preocupări ar putea oferi oportunități pentru editori, deoarece publicul spune că urmărește în continuare brandurile de presă atunci când dorește informații de încredere, preferându-le altor surse cum ar fi politicienii, influencerii și contactele personale de încredere.
Pe măsură ce crește tensiunea pe subiectul moderării conținutului pe rețelele de socializare, publicul este împărțit în a decide dacă platformele ar trebui să elimine mai mult sau mai puțin conținut care poate fi fals, dar nu ilegal. Există diferențe puternice între SUA și Europa și între ideologii, cei de dreapta fiind mai predispuși să fie împotriva eliminării conținutului. Nivelurile de încredere în informația de presă rămân stabile pentru al treilea an consecutiv, dar evitarea selectivă a știrilor este încă la un nivel record, pe fondul conflictelor din Gaza și Ucraina.
Acestea sunt câteva dintre concluziile cheie ale celei de-a 14-a ediții a Digital News Report, care se bazează pe un sondaj online efectuat pe aproape 100.000 de persoane din 48 de piețe.