Dezbaterile pe modificarea Codurilor încep pe 2 mai. Iohannis: Este inadmisibil ca modificările să fie făcute pentru anumite persoane

19 aprilie 2018, 13:17

Una dintre schimbările susținute de PSD și ALDE îi vizează pe cei care fac denunțuri, fie că e vorba de mită, fie de cumpărare de influență. Puterea vrea că denunțul să poată fi făcut doar în termen de 6 luni de la săvârșirea faptei, nu oricând, așa cum permite legea acum.

Din Codul Penal ar urma să fie scoasă infracțiunea de neglijență în serviciu. O altă noutate – opinia publică va afla că o persoană e urmărită penal doar dacă o cere interesul public, iar înregistrările făcute de părți vor constitui probe numai dacă au fost efectuate legal. Se schimbă regulile și pentru cei condamnați, care vor putea fi eliberați condiționat mai repede decât acum.

Potrivit noilor proiecte, dacă procurorul nu va găsi autorul faptei într-un an, dosarul se clasează. Reguli noi ar fi și pentru judecători. Dacă unul singur nu va semna motivarea unei sentințe definitive, acesta devine un motiv de revizuire a sentinței.

Liviu Dragnea a pierdut un proces în care a cerut revizuirea sentinței de închisoare cu suspendare.

Liviu Dragnea, președintele PSD: „Nu știu dacă voi face cerere. Îmi mai dă cineva, mie, înapoi, anii pierduți în aceste procese? Îmi mai dă cineva mie înapoi ceea ce am pierdut din cauza acestui proces politic, din cauza acestui dosar politic? Nu!”

Klaus Iohannis, președintele României: „Unele dintre aceste modificări sunt necesare. Alte propuneri sunt total inacceptabile. Este inadmisil ca unele modificări să fie făcute cu destinație pentru unele persoane care vremelnic, acum, ocupă poziții de decizie, chiar în Parlament”.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: „Se încearcă o personalizare. Președintele face o greșeală fundamentală, dacă nu înțelege ce înseamnă statul de drept. Statul de drept nu este un stat polițienesc, nu este un stat represiv”.

Comisia parlamentară condusă de Florin Iordache așteaptă propuneri de la asociațiile și instituțiile din justiție, până pe 2 mai.

Proiectele vor intra în vigoare numai după ce vor fi promulgate de șeful statului.

 

Acuzele Opoziției sunt că aceste proiecte sunt cu dedicație, a transmis Andreea Dumitrescu, din Parlament. Printre modificările aduse este o nouă cale de revizuire a unei sentințe definitive, în cazul în care judecătorii care au adoptat acea sentință nu au și semnat motivarea acesteia. Este situația în care se află Liviu Dragnea, care spunea, însă, că nu crede că va face apel la această nouă prevedere, mai ales în condițiile în care acesta a mai încercat să atace decizia din Dosarul Referendumului, pe motiv că Livia Stanciu, transferată la Curtea Constituțională, nu semnase motivarea din acest dosar. Alte modificări sunt redefinirea anumitor infracțiuni, inclusiv a mărturiei mincinoase, o acuzație care îi este adusă lui Călin Popescu Tăriceanu. Sunt modificări și la Codul de Procedură Penală, care ar îngreuna activitatea procurorilor, care nu ar mai putea folosi anumite probe, descoperite când cercetează o altă faptă decât cea pentru care obțin probe, de exemplu, la percheziții.

 

Florin Iordache, deputat PSD, președintele Comisiei de Coduri: „Ministerul Justiției putea să dea ordonanță, dar, din informațiile mele, Ministerul Justiției nu ia în calcul emiterea unei ordonanțe de urgență, de aceea am și hotărât să începem dezbaterile. Nicio lege nu se face cu dedicație, nicio lege nu este făcută pentru o anumită persoană”.

Ion Stelian, deputat USR: „În ciuda aparenței unor discuții așa.. civilizate.. ceea ce se întâmplă în prezent în Parlamentul României este inimaginabil. Avem de-a face cu crearea unui paradis penal”.

Cătălin Predoiu, deputat PNL: „Este un proiect care este construit cu gândul la liniștea celor care ar putea să intre sub sancțiunea legii penale. Anumite articole care pot să favorizeze comiterea de infracțiuni”.

Asociațiile profesionale din domeniul justiției și reprezentanții mediului academic au  timp două săptămâni să studieze aceste proiecte și să vină cu propriile propuneri la dezbaterea geenrală pe acestea care va avea loc pe 2 mai.

Reprezentanții opoziției au solicitat însă mai mult răgaz – au propus fie o lună, fie chiar două luni amânare pentru dezbaterea acestor proiecte, însă până la urmă s-a mers pe varianta coaliției majoritare.

Sunt mai multe modificări care se aduc, atât Codului Penal, cât și Codului de Procedură Penală.

Președintele Klaus Iohannis a declarat azi că este inadmisibil ca unele propuneri de modificare a Codurilor penale să fie făcute cu dedicaţie pentru persoane care conduc Parlamentul.Unele dintre aceste modificări sunt necesare, fiindcă este nevoie de oarecare modernizare a legislaţiei, punere în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale şi în unele puncte chiar cu legislaţia europeană. Aceste propuneri sunt bune şi cred că Parlamentul le va prelucra şi va introduce aceste chestiuni. Alte propuneri care au fost făcute, nu vreau să detalieze acum în acest cadru, sunt total inacceptabile şi cred că discuţia parlamentară va revela care trebuie să rămână în discuţie şi care trebuie să iasă din discuţie. Un principiu, însă, cred trebuie să-l înţeleagă toată lumea. Este inadmisibil ca unele modificări să fie făcute cu destinaţie pentru unele persoane care vremelnic acum ocupă poziţii de decizie chiar în Parlament„, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu prim-ministrul Italiei, Paolo Gentiloni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite