Destine în focul Revoluției: Fiul – ucis în stradă, tatăl – printre primii care au intrat în sediul CC al PCR, în seara zilei de 21 decembrie 1989

21 decembrie 2023, 20:42 (actualizat 22 decembrie 2023, 13:19)

Destinul familiei Gîtlan a fost marcat în mod tragic de Revoluția din 89. Lucreţiu Mihai avea 19 ani şi a fost ucis în seara de 21 decembrie. Iar tatăl lui, Ion, a fost printre primii revoluționari care au intrat în Comitetul Central, pe 22 decembrie. A plecat de acolo abia după ce a primit vestea despre soarta fiului său. Astăzi, el a asistat la dezvelirea unui monument care marchează, la sala Dalles, locul unde forţele de represiune au ucis 13 tineri, printre care și pe fiul său.

În cimitirul Eroilor Revoluției din București, mormintele au fost acoperite cu lacrimile părinților sau ale fraților. Laura a venit, ca în fiecare an, la căpătâiul fratelui ei, Lucrețiu Mihai, ucis la vârsta de 19 ani, pe 21 decembrie. Familia a aflat de la prietenii lui ce s-a întâmplat în ultimele sale clipe de viață.  

Laura Gîtlan, sora lui Mihai Lucrețiu: Mihai și cu prietenii lui au îngenuncheat, s-au rugat pentru morții Timișoarei, au oferit flori trupelor USLA. Și a primit, în schimb, ce? A fost lovit de camionul armatei, mitraliat și apoi călcat de mulțime în picioare.

După 34 de ani, Ion, tatăl lui Mihai, și-a văzut visul cu ochii: dezvelirea monumentului care marchează locul unde și băiatul lui și-a găsit sfârșitul. 

Ion Gîtlan, tatăl lui Mihai Lucrețiu: Am făcut tot felul de demersuri pentru obținerea unui loc, unde să facem un monument pentru eroii de la Sala Dalles.

Ion Gîtlan s-a aflat printre primii revoluționari care, în 22 decembrie, au intrat în Comitetul Central al PCR, când cuplul Ceaușescu încă se afla în clădire.

Ion Gîtlan, tatăl lui Mihai Lucrețiu: L-am alergat pe scări pe Ceaușescu. Bine, aia care au putut s-au dus mai sus. Eu am fost în cabinetul 1, am stat pe scaunul lui Ceaușescu, la biroul lui Ceaușescu. Și în perioada aia am răspuns la toate telefoanele care veneau. Cum mi-a venit, de exemplu, de la ăsta atomic de la Măgurele. Ce să facă, că se trage la institutul asta atomic de la Măgurele? Ce să facă? Păi, zic, ce faceți în caz de război? Zice, îl coborâm la 15 metri. Coborâți-l! În 23 spre 24 noaptea, a venit cineva  în CC și a zis: cine e Gîtlan? Să meargă repede acasă, copilul lui e grav rănit.

Ion Gîtlan are o urare pentru tinerii de azi: să nu ajungă niciodată să trăiască vremurile pe care le-a trăit el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite