Delegațiile americană și iraniană au încheiat prima rundă de negocieri, mediate de Oman

12 aprilie 2025, 19:46

Discuțiile privind dosarul nuclear al Teheranului au avut loc într-un context extrem de tensionat. Vorbim pe de o parte de războaiele din Gaza și Liban, sponsorizate în mare parte de regimul de la Teheran, și pe de alta de amenințările Washingtonului cu acțiuni militare dacă nu se va ajunge la un acord. Liderul de la Casa Albă a declarat în repetate rânduri că Iranul nu trebuie să aibă arme nucleare.

Omanul joacă un rol cheie în aceste discuții, primele la nivel diplomatic după 45 de ani. Este puțin probabil ca la Muscat să se ajungă la vreo înțelegere, dar miza acestor negocieri ar putea fi mai mare în contextul în care Donald Trump amenință Teheranul în cazul în care nu se va ajunge la un acord privind programul nuclear al Iranului.

DONALD TRUMP, preşedintele SUA: Vreau doar ca Iranul să nu aibă arme nucleare. Vreau ca Iranul să fie o ţară minunată şi fericită. Dar nu pot avea arma nucleară şi negociem cu ei. Avem o întâlnire foarte importantă cu ei.

În Biroul Oval, alături de premierul Benjamin Netanyahu, Donald Trump a surprins pe toată lumea anunțând negocieri directe cu Iranul. Teheranul susține , însă, că sunt indirecte. Adică, Omanul își asumă rolul de mediator.

Abbas Araqchi, ministrul iranian de externe: Ce este clar în acest moment e că negocierile sunt indirecte şi, din punctul nostru de vedere, se referă numai la dosarul nuclear. Avem voința necesară pentru a ajunge la un acord bazat pe egalitate și unul care să asigure interesele naționale ale poporului iranian.

Înainte de a pleca în Oman , Steve Witcoff declara pentru Wall Street Journal că pentru început SUA vor cere Iranului să-și demonteze complet instalațiile nucleare.

Iranul, care insistă că programul său nuclear este doar în scopuri civile, și-a intensificat activitățile după ce Trump a abandonat acordul din 2015.

Cel mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a remarcat cu „serioasă îngrijorare” că Iranul avea aproximativ 274,8 kilograme de uraniu îmbogățit la 60%, aproape de ceea ce ar fi necesar pentru arma nucleară.

Karoline Leavitt, purtător de cuvânt Casa Albă: Preşedintele crede în diplomaţie, în discuţii directe, în aceeaşi cameră, ca să obţii un obiectiv. Dar le-a spus foarte clar iranienilor şi echipa sa de securitate va face la fel, că toate opţiunile sunt pe masă şi Iranul trebuie să aleagă. Poţi accepta cererile preşedintelui Trump sau se va declanşa iadul.

În ultimele 4 decenii, Statele Unite s-au bazat pe Oman pentru intermedierea unor discuții cu Teheranul, chiar și în secret, cum s-a întâmplat în timpul administrației Obama, în 2015, când s-a ajuns la un acord nuclear cu puterile occidentale.

Acum, chiar și pentru Oman e o provocare. Negocierile au loc sub amenințarea militară. În Orientul Mijlociu sunt deja două portavioane americane la care se adaugă bombardierele strategice de la baza militară americană din Oceanul Indian.

Iranul a amenințat prin liderul său spiritual SUA cu o lovitură fără precedent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite