Deficit mare de procurori. 22 de parchete funcționează cu un singur procuror

26 aprilie 2024, 08:20 (actualizat 26 aprilie 2024, 08:26)

Procurorul general spunea, în urmă cu câteva zile, că schema de personal este ocupată doar în proporție de aproximativ 70%, acesta fiind un minim istoric al instituției. Principalele cauze care au dus la această situație sunt noile condiții de pensionare și salarizarea din sistemul judiciar.

Mulți au ales să iasă la pensie pentru că ce e-n mână, nu-i minciună. Iar situația e gravă în 22 de parchete din cele 235 existente la nivel național. Aceste 22 funcționează cu un singur procuror per unitate.

Când spui procurori, automat te gândești la oamenii care îi anchetează pe cei certați cu legea, cei care comit infracţiuni grave, cum sunt omorul, evaziunea fiscală, spălarea de bani sau corupţia.

Cu cât oamenii din sistem sunt mai puțini, cu atât scade și numărul dosarelor pentru cei care fentează regulile. Am verificat cifrele valabile pentru 1 aprilie și cea mai mare problemă e la Parchetele mari.

Per total, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT și Secția Parchetelor Militare ar trebui să lucreze 660 de procurori. Doar că sunt ocupate numai 493 de posturi. Așadar lipsesc 167 de procuri, asta însemnând un minus de peste 25% din organigrama, adică un sfert.

Parchetele de pe lângă Curțile de Apel stau ceva mai bine. Organigrama prevede 265 de posturi, din care 212 sunt ocupate. Lipsesc aici 55 de procurori, adică 8,3%. Cifra nu este așa îngrijorătoare că în celelalte sectoare.

Ajungem la Parchetele de pe lângă Tribunalele din întreaga țară. Aici situația nu arată bine deloc. 35% din organigrama lipsește. Adică 256 de procurori din cei 725 cât prevede organigrama nu sunt în sistem. Asta înseamnă o lipsă de peste 3 procurori din 10.

Și ultima zonă peste care ne uitam este cea a Parchetelor de pe lângă judecătorii. La nivelul întregii țări ar trebui să avem aproape 1400 de procurori, însă lipsesc peste 280.

Asta înseamnă mai bine de 20 de procente din totalul organigramei. Deci 8 procurori fac și munca celor doi care lipsesc din sistemul judiciar.

Tragem linie și vedem că la nivel național, în toate parchetele ar trebui să fie peste 3.040 de procurori, însă la 1 aprilie erau 2.285, iar 761 de posturi erau vacante. Per total înseamnă că din aceasta zonă a sistemului judiciar ne lipsește un sfert din personal.

Situația este mai gravă decât în Instanțe, unde am văzut că lipsește cam 15% din judecători. Procurorul General spunea la raportul pe 2023 că doar 10 unități de parchet din întreaga țară funcționează cu schema completă de personal, ceea ce înseamnă puțin peste 4 procente.

Să nu uităm că anul trecut au fost soluționate aproape 550 de mii de dosare în întreaga țară, în ciuda dificultăților privind numărul de procurori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite