Declarațiile lui Donald Trump stârnesc panică în Groenlanda și în Europa

8 ianuarie 2025, 20:32 (actualizat 8 ianuarie 2025, 20:33)

Premierul Gronelandei se va întâlni cu regele danez, pe fondul declaraţiilor făcute de preşedintele ales al Statelor Unite. Donald Trump a declarat că vrea să preia controlul asupra insulei arctice, chiar şi cu forţa militară, dacă va fi cazul. Anunţul a stârnit un val de critici în Europa, unde ministrul francez de Externe a declarat că Uniunea Europeană nu va permite altor naţiuni să-i atace frontierele. Comisia Europeană a atras atenţia că suveranitatea statelor trebuie respectată.

Premierul Danemarcei a declarat că nu își poate imagina că ambițiile lui Donald Trump pot duce la o intervenție militară americană în Groenlanda. Regatul asigură apărarea și securitatea insulei autonome, dar capabilitățile sale sunt limitate.

Mette Frederiksen, premierul danez: Se spun multe acum. Trebuie să fim calmi şi să ne respectăm
principiile pe baza cărora lucrăm. Cooperăm îndeaproape cu Statele Unite, atât din perspectiva
apartenenţei noastre la NATO, dar şi din cea a comunităţii, pentru că trăim într-o lume tulbure şi suntem parte a aceleiaşi alianţe.



Situată la Polul Nord, Groenlanda este de 600 de ani un ținut autonom care se află sub coroana daneză.

În capitala Nuuk, declarațiile președintelui ales Donald Trump au stârnit deja îngrijorare

Cred că a întrecut orice măsură. Să ne ameninţe cu măsuri economice şi militare?

E chiar înfricoşător când spune ce spune aşa cum spune. Mă refer la măsuri economice şi militare.

Analiștii subliniază că Groenlanda are importanță strategică majoră, datorită resurselor naturale valoroase, cum ar fi mineralele rare, și a poziției sale în regiunea arctică, de interes atât pentru China, cât și pentru Rusia. De altfel, Donald Trump nu este primul președinte american care și-a dorit acest ținut. Înaintea lui au fost Harry Truman, care a oferit guvernului danez 100 de milioane de dolari, dar a fost refuzat. Acum însă, cu două săptămâni înainte de a depune jurământul, președintele ales nu se mai oferă să cumpere insula, ca în 2019, ci să o ocupe.

Jean-Noel Barrot, ministrul francez de Externe: Mă întrebaţi dacă SUA vor invada Groenlanda? Răspunsul e NU! Am intrat în era în care cel mai puternic dictează? Răspunsul e DA. Ar trebui să ne simţim intimidaţi, să ne panicăm? Cu siguranţă NU!



Geografic, Groenlanda e aproape de America de Nord, fiind foarte aproape de coasta canadiană și această poziționare face ca acest ținut să aibă importanță strategică pentru americani.

În plus, Groenlanda ar permite controlul asupra rutei maritime nordice, din ce în ce mai solicitată pe fondul încălzirii globale. În ultimul deceniu, transportul maritim pe această rută a crescut de 34 de ori, iar în prezent coridorul arctic este controlat în mare parte de ruși. Chiar dacă este practic parte din continentul nord american, Groenlanda face parte din Uniunea Europeană.

Totuși, SUA au deja trupe în Groenlanda la baza militară Pituffik, înființată în 1943, în timpul ocupației naziste a Danemarcei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite