Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată de 80 dintre cele 93 de ţări participante

16 iunie 2024, 18:05 (actualizat 16 iunie 2024, 21:40)

Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată doar de 80 din cele 93 de state participante, potrivit unei liste publicate duminică de gazdele elveţiene.

Războiul Rusiei în Ucraina provoacă „suferințe și distrugeri umane pe scară largă”, dar pentru o cale spre pace este nevoie de implicarea tuturor părților, se arată în comunicatul final al sumitului. În text se reafirmă principiile suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei, și se denunță transformarea siguranței alimentare în armă.

Declarația finală a fost semnată de 80 din cele 93 de state participante. Printre țările care nu au semnat textul se află Brazilia, Arabia Saudită, India, Emiratele Arabe Unite și Vatican.

China ar trebui să comunice direct Ucrainei propunerile sale de pace privind încheierea războiului cu Rusia, în loc să facă acest lucru prin intermediul presei, a declarat președintele Zelenski.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Acum Rusia nu este aici. De ce? Pentru că dacă Rusia ar fi interesată de pace, nu ar fi război. Trebuie să decidem împreună ce înseamnă o pace justă pentru lume și cum poate fi realizată într-un mod cu adevărat durabil. Carta ONU este baza pentru noi. Și când planul de acțiune va fi pe masă, agreat de toți și transparent, atunci va fi comunicat reprezentanților Rusiei. Nu va exista pace durabilă fără integritatea teritorială a Ucrainei.

Kamala Harris, vicepreședintele SUA: Să nu se hotărască nimic despre sfârșitul acestui război fără Ucraina. În schimb, însă, Putin a înaintat o propunere. Dar trebuie să spunem adevărul. El nu cere negocieri. El cere capitularea.

Mark Rutte, premierul Olandei: Avem nevoie ca Rusia să participe. Dar mesajul puternic este că pacea este posibilă doar dacă Rusia respectă regulile şi valorile de bază care ni se aplică tuturor.

România a fost reprezentată la summit de ministrul de externe, Luminița Odobescu.

Luminița Odobescu, ministrul român de Externe: Acest eveniment este un prim pas necesar către o pace justă, cuprinzătoare și durabilă în Ucraina. O pace care se poate baza doar pe Carta Națiunilor Unite și pe principiile dreptului internațional. Numărul mare de țări participante demonstrează că sprijinul comunității internaționale pentru ordinea internațională bazată pe reguli rămâne puternic.


Între ţările care nu au susţinut declaraţia se numără şase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii – Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia.

Nici Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia şi Vaticanul nu au semnat.

Conferinţa de pace pentru Ucraina, organizată la cererea Kievului şi la care Rusia nu a fost invitată, a avut loc sâmbătă şi duminică în staţiunea elveţiană Burgenstock

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite