Decizie istorică. România și Bulgaria intră complet în Schengen de la 1 ianuarie 2025
România intră în Spațiul Schengen fără restricții, cu toate frontierele, inclusiv cele terestre. Votul a fost dat în ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi dimineaţă, la Bruxelles. Măsura se va aplica de la 1 ianuarie 2025. Austria, care s-a opus vreme îndelungată extinderii spațiului Schengen, a felicitat acum România și Bulgaria.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a votat, joi, ridicarea controalelor la frontierele interne cu țara noastră şi cu Bulgaria. În cadrul reuniunii s-a stabilit data pentru eliminarea acestor controale, 1 ianuarie 2025, în condițiile în care ambele țări aplică deja integral normele Schengen de pe 31 martie.
Autorităţile române – preşedintele, premierul şi membri ai guvernului – au salutat o decizie istorică, subliniind beneficiile concrete şi imediate pentru români şi consolidarea poziţiei strategice a României ca poartă între estul şi vestul Europei.
Decizia de includere completă în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, cu ridicarea controalelor la frontierele terestre, este una „istorică”, arată un comunicat comun al Ministerelor român şi bulgar de Externe.
„România şi Bulgaria salută decizia unanimă de azi a Consiliului JAI, pentru integrarea completă a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Este o decizie istorică, care încheie procesul de aderare al celor două ţări în spaţiul de liberă circulaţie UE, un obiectiv major atât pentru România cât şi pentru Bulgaria, de la aderarea acestor state la Uniunea Europeană”, se arată în respectiva declaraţie.
Cele două ministere reiterează că, după decizia din Consiliul JAI, 1 ianuarie 2025 devine data oficială în care vor fi ridicate controalele la frontierele terestre pentru persoane.
„România şi Bulgaria îşi exprimă profunda satisfacţie privind această nouă recunoaştere a rolului lor de contributori consecvenţi la consolidarea securităţii europene, inclusiv prin apărarea completă a graniţelor externe ale UE. Mai mult, această decizie multaşteptată este o dovadă în plus că aceste două state au îndeplinit exigenţele Schengen”, evidenţiază ministerele român şi bulgar.
Care a fost atmosfera la ședința Consiliului JAI ne spune corespondentul TVR Lucian Pîrvoiu:
Reacții după decizia de aderare totală a României și Bulgariei la spațiul Schengen
Președinția ungară a Consiliului UE a transmis, imediat după decizie, pe rețeaua de socializare X: Miniștrii de Interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România de la 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și toată Europa!
Președinta Parlamentului European a salutat aderarea României și Bulgariei la Schengen. „Este gata. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor ambelor țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a spus Roberta Metsola.
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a postat la rândul ei un mesaj, în română și în bulgară, în care a salutat decizia Consiliului JAI.
Președintele României, Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Apartenenţa deplină la spaţiul Schengen consolidează poziţia strategică a României ca poartă între estul şi vestul Europei, a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.
Comisia Europeană: Un spațiu Schengen robust întărește unitatea UE și face Uniunea mai puternică la scară globală.
Comisia Europeană a transmis că această etapă importantă finalizează aderarea deplină a ambelor țări la spațiul Schengen. Nu doar că întărește spațiul Schengen, dar va consolida și mai mult piața internă, va crește călătoriile, comerțul și turismul. Un spațiu Schengen robust întărește unitatea UE și face Uniunea mai puternică la scară globală.
Decizia de astăzi înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2025, cetățenii vor putea călători fără controale la frontierele terestre către și între Bulgaria și România. De la decizia Consiliului din decembrie anul trecut de a include România și Bulgaria în spațiul Schengen, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea fără probleme a regulilor Schengen de la 31 martie 2024. La acea dată, controalele la frontierele interne aeriene și maritime au fost eliminate, iar regulile Schengen au început să se aplice, inclusiv emiterea vizelor Schengen, a transmis Comisia Europeană
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat, joi, că decizia de intrare a României pe deplin în Schengen, începând cu 1 ianuarie 2025, este o reuşită a românilor şi reprezintă „o dovadă că atunci când guvernele, miniştrii şi funcţionarii lucrează împreună şi fac ce trebuie, lucrurile ies bine”.
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat joi că apartenenţa deplină a României la spaţiul Schengen nu reprezintă un favor, ci „un drept pe care românii îl aveau din momentul aderării la Uniunea Europeană”.
Aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen reprezintă „un gest de dreptate” pentru români, transmite preşedinta Uniunii Salvaţi România, Elena Lasconi.
„România a îndeplinit condiţiile tehnice de 12 ani să intre în Schengen! Votul de azi e un gest de dreptate pentru români”, a scris lidera USR pe Facebook.
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că intrarea României în spaţiul Schengen este o victorie a întregii naţiuni şi este un moment care reflectă „maturitatea şi determinarea” ţării noastre de a-şi consolida locul în Europa, menţionând că preşedintele Klaus Iohannis a avut o contribuţie esenţială.
_____________________________________________________________
Ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu a declarat, joi, înaintea Consiliului JAI că România a muncit din greu, vom continua să muncim ca să ne consolidăm poziția, cetățenii Romaniei merita să intre complet în spațiul Schengen.
Ședinta de azi este una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă. Sper, ultima bătălie pentru intrarea în spațiul Schengen. O ședință în care se vor discuta multe lucruri. Nu este nimic încheiat până când decizia nu este luată. Am muncit din greu ca să ajungem aici, în teren, în cancelariile diplomatice, la frontieră. Am muncit cu gândul permanent la cetățenii români care merită intrarea în spațiul Schengen. Am avut în gând cozile interminabile de la frontiere, pierderile transportatorilor, momentele de tensiune, de dezamăgire pe care le-au trăit cetățenii români.
Este o sedință complicată și de faptul că evoluțiile din Orientul Mijlociu, din Siria în mod special, vor genera efecte în ceea ce privește migrația. Mă aștept să fie discuții legate de acest subiect, dar suntem pregătiți. Ne-am poziționat piesele pe tabla de șah a Consiliului și ne-am poziționat foarte bine. Putem să abordăm orice subiect cu argumente, a spus Cătătlin Predoiu.
Obiectivul nostru este să dispară cozile de kilometri de la frontierele noastre, de aceea am insistat pe faptul că am fost permanent constienți de problemele pe care cetățenii români, transportatorii români le întâmpină până vom intra în spațiul Schengen, pentru asta am luptat.
Avem, poate, una dintre cele mai pregătite Poliții de frontieră, avem, poate, cea mai sigură graniță din Europa și așa va rămâne, a mai spus Cătălin Predoiu.
Bucureștiul și Sofia s-au angajat să continue controalele aleatorii la frontieră pentru încă 6 luni, începând cu 1 ianuarie, pentru a atenua potenţiala schimbare a tiparelor migratorii.
Miercuri, Parlamentul olandez a dat undă verde aderării depline a țării noastre și a statului vecin la spaţiul Schengen.
Partidul Libertăţii al extremistului Geert Wilders, cea mai mare formațiune din coaliţia de guvernare, a încercat să introducă o moţiune pentru a îndemna la un vot împotrivă. Fără succes însă.
Prin vocea ministrului său de Interne, Gerhard Karner, șI Austria a anunţat că nu se va mai folosi de dreptul său de veto.
„După ‘Schengen aerian’, ‘Schengen terestru’ este acum deschis pentru România şi Bulgaria”, a declarat oficialul, la începutul acestei săptămâni. Karner a explicat și de unde această schimbare de poziție.
Preşedinţia ungară a Uniunii Europene a introdus pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 12 decembrie adoptarea deciziei de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România şi între acestea.
Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai Guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER) a agreat, la 27 noiembrie 2024, aderarea României la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Controalele la frontierele aeriene şi maritime interne cu Bulgaria şi România au fost eliminate începând cu 31 martie 2024. Alte subiecte pe ordinea de zi a Consiliului JAI sunt: sistemele informatice pentru asigurarea respectării legii, azilul şi migraţia, securitatea internă, orientările strategice, combaterea abuzului sexual asupra copiilor etc, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Ungaria a pus pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 12 decembrie 2024 aderarea completă la Schengen a României şi Bulgariei, după o întâlnire informală între miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria, desfăşurată la Budapesta, în 22 noiembrie.
În data de 9 decembrie, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a avut o discuţie, prin videoconferinţă, cu omologul ungar, Sandor Pinter, pentru pregătirea reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din data de 12 decembrie. „Demnitarul român a prezentat, pe scurt, măsurile aflate în implementare la nivelul autorităţilor române, pentru pregătirea celei de-a doua etape – aderarea la spaţiul Schengen cu frontierele terestre”, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
Potrivit MAI, în contextul deciziei autorităţilor ungare de a efectua, în perioada sărbătorilor de iarnă, verificări ţintite la frontiera comună, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene, cei doi miniştri au analizat aceste aspecte din perspectiva circulaţiei transfrontaliere a cetăţenilor români în perioada următoare.
Cătălin Predoiu a apreciat, în cadrul discuţiei, susţinerea „constantă” şi „activă” a Preşedinţiei ungare a Consiliului pentru finalizarea dosarului Schengen.
Miniştrii de interne ai UE vor face, de asemenea, un bilanţ al situaţiei generale a spaţiului Schengen. Miniştrii vor desfăşura în special un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităţilor ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuţia se va axa şi pe creşterea securităţii generale prin digitalizare.
În ceea ce priveşte sistemele informatice pentru asigurarea respectării legii, Comisia şi eu-LISA (agenţie a UE responsabilă cu gestionarea sistemelor informatice în domeniul securităţii şi justiţiei) vor informa miniştrii cu privire la calea de urmat în ceea ce priveşte începerea funcţionării Sistemului de intrare/ieşire (EES). EES este un sistem informatic automat pentru înregistrarea resortisanţilor ţărilor terţe care călătoresc în scopul unei şederi scurte.
În cadrul noului sistem, poliţia de frontieră va scana amprentele digitale sau va face fotografii persoanelor care trec frontiera pentru prima dată. Aceste informaţii vor fi înregistrate într-un fişier digital.
În cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 10-11 octombrie 2024, Comisia a informat miniştrii cu privire la planurile sale de implementare treptată a EES.
Referitor la subiectul azil şi migraţie, Comisia va prezenta informaţii actualizate cu privire la punerea în aplicare a pactului privind migraţia şi azilul, un set de acte legislative ale UE care au fost adoptate în mai 2024. Statele membre şi Comisia iau în prezent măsuri pregătitoare pentru ca aceste legi să se aplice începând din iunie 2026.
Setul de norme cuprinse în pact va contribui la gestionarea sosirilor în mod ordonat, la crearea de proceduri eficiente şi uniforme şi la asigurarea unei repartizări echitabile a sarcinilor între statele membre.
Dimensiunea externă a abordării provocărilor legate de migraţie va fi discutată în cadrul unui prânz de lucru, mai scrie https://www.consilium.europa.eu/.