Decizie de ultimă oră a Ministerului Sănătății: pacientul infectat cu Covid este îndrumat către un centru de evaluare, nu se mai duce direct la spital. Care este traseul lui – o discuție la Tema Zilei

4 ianuarie 2022, 22:48

Centrele de evaluare a pacienţilor cu COVID-19 şi pregătirea spitalelor pentru a acorda servicii medicale atât pentru bolnavii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, cât şi pentru cei cu alte patologii au fost principalele teme abordate marţi în cadrul unor videoconferinţe cu managerii de spitale şi reprezentanţii Direcţiilor de sănătate publică, convocată de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Diana Brâncuș a transmis de a Ministerul Sănătății: O decizie s-a luat în legătură cu operaționalizarea unor centre de evaluare a pacienților confirmați cu SARS-CoV-2, vor fi astfel de centre în fiecare județ, acum se caută unitățile unde să fie trimiși pacienții pentru investigații. În București vor fi 16 centre de evaluare. Totul va fi în colaborare cu medicii de familie. Se încearcă să se reducă din presiunea asupra spitalelor. Practic, la aceste centre de evaluare se va face o spitalizare de zi, de unde vor fi internați, dacă este necesar, sau trimiși acasă, pentru monitorizarea de către medicul de familie.

 

 

Subiectul centrelor de evaluare a fost abordat și la Tema Zilei, la TVR, marți seară. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Victor Babeș din Capitală, a explicat cum vor fi organizate aceste centre:

„Este vorba de o modificare a traseului pacientului infectat SARS-CoV-2. Dacă în decursul anilor trecuți a avut un anumit traseu, care implica foarte mult spitalele, acum, având în vedere particularitățile acestui val pandemic și a numărului mare de pacienți pe care îl preconizăm că îl vom avea, traseul pacientului infectat se va modifica. Astfel încât presiunea pe spitale să scadă un pic, pentru că ar fi de nesuportat un val de sute de mii de pacienți brusc. Pacienții infectați care nu au nevoie de spitale, adică cei cu forme ușoare și medii, fără insuficiență respiratorie, vor fi evaluați în anumite centre de evaluare. Care sunt, practic, ambulatoriile spitalelor mari, ambulatoriile integrate, sau alte centre ambulatorii, unde pacienții vor putea fi adresați prin medicul de familie, după o monitorizare și o evaluare chiar și telefonică de către medicul de familie și trimiși acolo pentru a fi evaluați direct de către un medic, din punct de vedere clinic și al investigațiilor, dacă va fi necesar, și ce este foarte important, va primi tratament”.

Managerul de la Victor Babeș a spus că pacienții vor ajunge în astfel de centre după ce sunt testați pozitiv. „Medicii de familie sunt cei care coordonează testările în ambulatorii, acum, și chiar și pacienții se pot testa acasă printr-un test antigen, dar ideal este să fie făcut un test prin sau la recomandarea medicului de familie. Și, dacă acest test este pozitiv, va fi îndrumat către centrele de evaluare, cu condiția să nu aibă o formă severă de boală”.

Dr. Simin Aysel Florescu a justificat că în acest fel se scurtează traseul pacientului, se evită aglomerația în spitale și în camerele de gardă și în unitățile de primiri urgențe și pacienții beneficiază mult mai rapid de tratament. „Condiția esențială este ca pacientul să se adreseze acestor centre în maxim 7 zile de la debutul simptomatologiei (rinoree, dureri în gât, eventual febră și în cazuri mai rare cu tuse și fenomenele acelea de tip pneumonie)”. Medicul crede că schimbarea traseului pacientului va fi benefică în primul rând pentru ei, pentru că „nu vor mai trebui să stea la coadă pe aleile spitalului”. Iar după această prezentare la centru, „ei țin legătura cu medicul de familie și el va fi cel care va decide dacă mai trebuie să se întoarcă la un control sau nu”.

Toată discuția de la Tema Zilei poate fi urmărită aici:

 

 

––––––––––––––––––––––––––-

Ministrul Sănătăţii a subliniat importanţa centrelor de evaluare ambulatorie în care pacienţii infectaţi cu noul coronavirus vor fi investigaţi şi vor beneficia de tratament astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secţiilor de spital.

„Ne gândim la cele mai bune soluţii atât pentru pacienţii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, cât şi la cei care au alte afecţiuni. Este esenţial ca spitalele să rămână funcţionale. Pacienţii cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale”, a spus ministrul Sănătăţii, citat într-un comunicat transmis AGERPRES.

Secretarul de stat Adriana Pistol a precizat că este important ca pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 să ajungă în ziua în care au primit rezultatul într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. Astfel, pot fi prevenite cazurile severe, a evidenţiat ea.

„Bolnavii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluaţi şi trataţi gratuit atât pacienţii asiguraţi, cât şi cei neasiguraţi”, a afirmat preşedintele interimar al CNAS, Adela Cojan, conform comunicatului.

Ministerul Sănătăţii va realiza o centralizare a centrelor de evaluare şi va pune la dispoziţia cetăţenilor o hartă interactivă cu acestea cât mai rapid.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite