Decizia guvernului de a majora salariul minim stârneşte nemulțumirea angajatorilor. Unii patroni iau în calcul să crească prețurile sau chiar să recurgă la concedieri
Guvernul a anunțat că salariul minim brut va crește de la 3.000 de lei la 3.300 de lei.
În construcții, majorarea va fi și mai mare, de la 4.000 de lei la 4.500 de lei.
Pentru ca măsura să se aplice de la 1 octombrie, executivul trebuie să adopte în zilele următoare actele normative.
Reprezentanții mediului de afaceri reclamă că măsura va aduce cheltuieli în plus, pe care multe firme nu le vor putea suporta, în condițiile în care unele taxe vor fi majorate, odată cu modificările fiscale.
Din acest motiv, unii patroni iau în calcul să crească prețurile sau chiar să recurgă la concedieri.
Florin Pogonaru, preşedinte, Asociaţia Naţională a Oamenilor de Afaceri: „Avem 90% (…) din firmele mici și mijlocii care trăiesc de azi pe mâine cu o marja de profit minusculă. Nu mai au de unde să plătească tot felul de creșteri de salarii și trebuie să închidă.”
Sindicaliștii au făcut calcule și susțin că majorarea salariului minim brut cu 10% și cu 12,5% pentru constructori e prea mică pentru a acoperi scumpirile.
Horațiu Raicu, secretar general, Blocul Naţional Sindical: „Majorarea propriu-zisă se reflectă în buzunarul fiecărui lucrător care este plătit la nivelul salariului minim cu suma de 84 de lei pe net. (…) Având în vedere că toate produsele s-au scumpit și avem undeva aproape de 8 lei litrul de motorină, cei 84 de lei este clar că sunt insuficienți.”
Economiștii se așteaptă să apară noi scumpiri, în condițiile în care aproximativ 30% dintre angajați sunt plătiți cu salariul minim și ar urma să beneficieze de venituri mai mari, într-un termen scurt.
„Vorbim de o potențială creștere a inflației. Și asta este în sine un aspect îngrijorător, pentru că suntem deja într-o zonă cu inflație foarte mare„, atrage atenția Alexandra Smedoiu, analist financiar.
Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „Salariul minim din România rămâne în continuare unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Asta deși în ultimul deceniu a înregistrat cel mai mare ritm de creștere, cu aproape 13% în fiecare an, potrivit Oficiului European de Statistică Eurostat.„
Datele oficiale arată că peste 1.800.000 de angajați vor beneficia de majorarea salariului minim.