Decizia Enel de a se retrage din România nu a ajuns pe masa autorităţilor române. ”Procesul este avansat în diferite etape”, anunță directorul financiar al firmei
În anunțul făcut public într-o conferință de presă, directorul financiar al companiei italiene nu a dat detalii foarte multe:
”Am început să ieşim de pe piaţa gazului începând cu Chile şi există discuţii pe care sperăm să le materializăm cel mai probabil până la finalul anului 2022, care va viza şi a două parte în Spania. Am început discuţii pe părţile principale (n.r. – de ieşire de pe piaţa energiei). Aşa că România, Peru, Argentina, nu pot să spun foarte multe despre asta, dar procesul este avansat în diferite etape” ne-a declarat Alberto de Paoli, director financiar Enel.
Societatea a anunţat că vrea să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro ca să-şi reducă datoria netă. Activităţile din Europa se vor concentra pe Italia şi Spania. Decizia pare să nu fi ajuns şi pe masa autorităţilor române.
”Enel-ul părăseşte România. Statul român, ştiţi cumva a făcut oferte Enel-ului? Pleacă Enel-ul? Nu pleacăm Enel-ul?”, Daniel Zamfir – președintele Comisiei economice din Senat.
”Nu sunt în temă cu acest subiect. Despre Enel şi dacă Ministerul Energiei a iniţiat un fel de discuţie nu am cunoştiinţă. Doar domnul ministru poate să răspundă la această întrebare”, susține Ștefan Constantin – secretar Ministerul Energiei.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a avut nicio reacţie publică până la momentul difuzării știrii.
”Va fi un proces lung. Înțeleg că de abia zilele acestea se discută posibilitatea. Întâi să găsească un cumpărător. Poate dura 2 sau 3 ani. Am avut un precedent când CEZ şi-a vândut activele din România. Consumatorii furnizorilor din grupul Enel nu vor simți nicio diferenţă, lucrurile, din punctul lor de vedere, vor merge mai departe la fel. Poate dacă reușesc să vândă unui investitor serios, atunci, eventual, să vedem o îmbunătăţire”, este de părere Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.
Autorităţile şi experţii în energie dau asigurări că românii nu au motive de îngrijorare.
”Vor vedea probabil schimbarea pe factură. Reţeaua rămâne în continuare şi va fi preluată un alt investitor, care va avea aceleaşi obligaţii. Va avea o licenţă de operare a reţelei de distribuţie. Pentru partea de furnizare la fel”, explică Silvia Vlăsceanu – Asociaţia Producătorilor de Energie Electrică.
”Nu o văd ca un motiv de îngrijorare. Companii cumpără. Companii vând. România nu pare o piaţă atât de atractivă în momentul de faţă. Asta nu e neapărat rău. Enel a mai încercat acum câţiva ani, au fost zvonuri în piaţă că vrea să plece. Sunt la a două încercare”, declară Bogdan Chiriţoiu – preşedintele Consiliului Concurenţei.
Potrivit informațiilor neoficiale apărute înainte de anunțul făcut de grupul Enel, Compania Publică de Electricitate a Greciei a anunțat că intenționează să cumpere afacerile Enel din România, dar italienii au negat atunci informația. În România, Grupul Enel are în portofoliu 3 milioane de clienţi.