De ce tot mai mulți tineri din Germania se îndreaptă spre extrema dreaptă

Tot mai mulți tineri din Germania se îndreaptă spre extrema dreaptă / Profimedia Images
10 februarie 2025, 09:56

„Ceea ce m-au învățat părinții mei este că obișnuiau să trăiască în pace și liniște, fără să le fie teamă în propria țară”, spune Nick, un tânăr de 19 ani: „Mi-aș dori să trăiesc într-o țară în care să nu-mi fie frică”.

Reporterii BBC îl întâlnesc într-un mic bar de pe colțul unei străzi din fostul oraș minier Freiberg, Saxonia, unde joacă darts. Este o noapte rece și cețoasă de februarie, cu puțin peste două săptămâni înainte de alegerile naționale din Germania.

Nick și prietenul său Dominic, în vârstă de 30 de ani, sunt susținători sau simpatizanți ai Alternative für Deutschland (AfD) – un partid care se află constant pe locul doi în sondajele din Germania de mai bine de un an și jumătate. Pe măsură ce extrema dreaptă atrage tot mai mulți tineri, în special bărbați, în Germania și în alte părți ale Europei, acest fenomen devine din ce în ce mai vizibil.

Un motiv special pentru care Nick – și mulți alți tineri germani – spun că le este teamă este numărul de atacuri din Germania în care suspecții erau solicitanți de azil. Cel mai recent exemplu este înjunghierea mortală a unui copil mic și a unui bărbat într-un parc din orașul bavarez Aschaffenburg. Imigrația este acum principala preocupare a lui Nick și Dominic, deși ei nu se opun complet acestui fenomen.

„Cu oamenii care se integrează, care învață, care studiază aici, care muncesc – nu am nicio problemă cu ei”, spune Dominic, deși critică pe oricine consideră că profită de sistemul de azil.

„Dar, în zilele noastre, astfel de afirmații sunt văzute ca ostile”, adaugă el. „Ești etichetat drept nazist din cauza trecutului Germaniei”.

Creșterea popularității AfD și influența rețelelor sociale

AfD, care a fost acuzat de mult timp de retorică anti-imigranți, se bucură acum de susținerea miliardarului Elon Musk, proprietarul platformei de socializare X. Musk a găzduit o discuție live cu liderul partidului, Alice Weidel, și a participat prin telefon la un miting al partidului.

Acum, pe măsură ce Germania așteaptă să vadă cât de bine va performa extrema dreaptă la alegerile viitoare, întrebarea este de ce atât de mulți tineri, în special bărbați, sunt atrași de această orientare politică și care ar putea fi consecințele pentru o țară profund conștientă de trecutul său nazist.

Bărbații tineri se îndreaptă spre dreapta

Un studiu realizat de Pew Research în 2024 a arătat că 26% dintre bărbații germani au o opinie pozitivă despre AfD, comparativ cu doar 11% dintre femei. Ponderea bărbaților care susțin acest partid a crescut cu 10 puncte procentuale din 2022.

În alegerile pentru Parlamentul European din 2024, conform sondajelor de la ieșirea de la urne, numărul alegătorilor sub 24 de ani care au votat AfD a ajuns la 16%, o creștere de 11 puncte față de 2019.

Acest lucru se întâmplă într-un moment de anxietate generală crescândă în rândul tinerilor, conform unui studiu realizat de Institutul German pentru Cercetarea Generațiilor.

Într-un eșantion de 1.000 de germani cu vârste între 16 și 25 de ani, nivelurile de anxietate au fost cele mai ridicate în rândul celor care se identifică ca fiind de extremă dreapta, în timp ce cele mai scăzute s-au regăsit în rândul celor care se consideră de centru.

Femeile au fost mai preocupate de drepturile lor și ale grupurilor minoritare, în timp ce bărbații s-au arătat mai îngrijorați de conservarea valorilor tradiționale, mai puțin axate pe drepturi.

Dr. Rüdiger Maas, de la Institutul German pentru Cercetarea Generațiilor, explică faptul că partidele de stânga se concentrează adesea pe teme precum feminismul, egalitatea și drepturile femeilor.

„Per ansamblu, bărbații nu se regăsesc în aceste teme”, spune el. „De aceea, tind să voteze mai spre dreapta”.

Partidele dure, populiste de dreapta au avut succes și în Franța, Austria, Olanda, Polonia, Spania și Italia.

Răspândirea mesajului prin social media

Pe lângă factori precum genul, migrația și economia, rețelele sociale joacă și ele un rol important. Platforme precum TikTok permit grupurilor politice să evite mass-media tradițională, pe care extrema dreaptă o consideră ostilă.

AfD „domină” TikTok comparativ cu alte partide germane, spune Mauritius Dorn, de la Institutul pentru Dialog Strategic (ISD). Contul parlamentar al AfD are 539.000 de urmăritori, comparativ cu 158.000 pentru SPD, partidul cu cele mai multe locuri în parlament.

Pe lângă conturile oficiale, un număr considerabil de conturi de fani neoficiali contribuie la răspândirea conținutului partidului.

TikTok a declarat că nu face diferență între orientările politice și că lucrează pentru a combate dezinformarea.

Respingerea multiculturalismului și a „ideologiei de gen”

Celina Brychcy, o influenceriță AfD de 25 de ani cu peste 167.000 de urmăritori pe TikTok, spune că nu câștigă bani din promovarea partidului, ci o face pentru că ea crede în cauză.

Printre idealurile sale politice se numără reintroducerea serviciului militar obligatoriu, mai mult sprijin pentru mamele care vor sau trebuie să stea acasă și controale mai stricte la granițe.

Ea respinge ideea că ar fi împotriva multiculturalismului, dar insistă că oamenii trebuie să se „integreze”.

„Există anumite persoane care pur și simplu nu se potrivesc cu noi, germanii”, spune ea, dar insistă că nu este rasistă și că nu are „nimic împotriva străinilor”.

Normalizarea extremei drepte în Germania

Pe măsură ce ororile nazismului devin tot mai îndepărtate în trecut, o nouă generație a crescut văzând partide precum AfD în talk-show-uri TV și în parlament, unde au obținut locuri începând cu 2017.

Profesorul Abou-Chadi crede că extrema dreaptă a devenit atât de normalizată încât „nu mai pare atât de extremă”.

Cu toate acestea, AfD este clasificată oficial ca partid de extremă dreapta în trei state germane, inclusiv Saxonia.

Diana Schwitalla, profesoară de istorie și studii sociale, spune că a întâlnit cazuri de negare a Holocaustului în clasă și că a auzit elevi spunând că „Hitler a fost un om bun”.

Sprijinul tot mai mare pentru extrema dreaptă în rândul tinerilor arată că partidele tradiționale vor trebui să răspundă îngrijorărilor acestora – fie prin politici mai dure, fie printr-o strategie mai eficientă de combatere a radicalizării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă