Daniela Vișoianu, despre rezultatele la simulare: Nu e un rezultat grav pentru admiterea la liceu, pentru că acolo contează ierarhia, este un rezultat grav ca diagnostic de sistem

26 februarie 2024, 11:56 (actualizat 26 februarie 2024, 12:05)

Rezultatele de la simularea Evaluării Naţionale le-a lăsat un gust amar părinţilor şi profesorilor deopotrivă. Mai mult de jumătate dintre elevii claselor a VIII-a nu au luat nota 5 la Matematică. La Limba Română, mai mult de un sfert dintre elevi nu au luat nota 5.

A fost pentru prima dată când simularea a fost susţinută digitalizat, în condiții similare de examen de admitere la liceu.

Generația care a ajuns acum în clasa a VIII-a a fost destul de încercată de pandemie – au făcut clasa a V-a online dar si de modificările din sistem.

Rezultatele de la simularea la matematică care arată că peste jumătate dintre elevi nu au luat nici măcar 5 la matematică sunt cele mai slabe din ultimii patru ani.

Daniela Vișoianu, expertă în educație, spune că feedback-ul profesorilor cu privire la programa școlară arată că este mai puțin timp pentru aprofundare, anumite competențe transversale par să nu fie în grija nimănui, mulți dintre copii nu știu să învețe, nu știu să își ia notițe, nu știu să facă un rezumat, a fost observația de la simulare.

Speranța profesorilor care lucrează bine la sala de clasă este ca un subiect de tip rezumat să fie menținut, pentru că nu poți să înveți pe de rost la rezumat. Timpul de meditații este unul care nu are cum să înlocuiască cele patru ore făcute cu profesorul de la clasă (…) Parte din profesori se deresponsabilizează pentru că știu că majoritatea elevilor merg la meditații, pentru că le este greu să lucreze cu o clasă căreia i se predă în alte stiluri, spune expertul în educație.

Daniela Vișoianu este de părere că rezultatele sunt grave, lumea tinde să le minimalizeze și să spună ca e o simulare și copiii nu au luat-o în serios. Aș vrea să contrazic această idee. Nu ai luat-o în serios între 7 și 8 sau între 4 si 5, dar pe dinamică, dacă le situăm într-un grafic aceste rezultate vedem că un număr impresionant de elevi sunt într-o parte a graficului unde nu așa e distribuția într-o țară în care se face școală, pentru că la noi nici elitele nu o duc bine, a subliniat Daniela Vișoianu.

Nu este un rezultat grav pentru cum vor ajunge copiii la liceu, pentru că ceea ce contează la liceu nu este nota, ci ierarhia, deci din punctul acesta de vedere o frică a părinților este dată la o parte, este un rezultat grav dacă ne uităm la el ca diagnostic de sistem, a subliniat Vișoianu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite