Daniel David, despre burse: Și să vrei, nu ai de unde! Meritul va fi redefinit. Doar 15% dintre elevi, recompensați. Pentru aceeași medie vor fi criterii secundare
26 iunie 2025, 15:28 (actualizat 26 iunie 2025, 15:48)
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că se lucrează la criterii noi de acordarea burselor pentru elevi și studenți în 2025, iar după modelul de raportare este anul 2023, considerat un an de trecere. Ministrul a subliniat că România se află printre țările cu cele mai consistente burse în sistemul public de învățământ, însă în prezent presiunile bugetare actuale impun ajustări.
„România a devenit una dintre țările care oferă cel mai puternic sistem de burse în sistemul public. Atât în zona preuniversitară, cât și în zona universitară. Ca ministru al Educației, eu totdeauna voi spune că dacă cineva dorește să dea bani în sistemul nostru, mă bucur. Doar că, totdeauna când se întâmplă astfel de creșteri spectaculoase, ești foarte atent la sustenabilitate. Și în condiții normale, nu în criză economico-financiară, este greu pentru o țară să acopere un buget atât de mare de burse. Repet, eu mă bucur că încercăm să-l acoperim, dar trebuie să recunoaștem în același timp că este o presiune pe buget. Și să vrei, nu ai de unde! ”, spune ministrul.
Studenții: bugetul burselor, în scădere față de 2024, dar mai mare decât în 2023
Ministrul a subliniat că bugetul burselor studențești din 2025 va avea o scădere față de anul 2024. Totuși, sumele ar fi cu aproximativ 10% mai mari decât în 2023.
Ceea ce vom propune, ce am în minte, ca să redimensionăm sistemul de burse, într-o manieră acceptabilă, (…) este că în zona studenților, dacă noi ne raportăm nu la salariul minim brut, ci la salariul minim net, vom avea o scădere a fondului de burse, așa cum au spus și studenții, și îi vedeți că protestează, în mod natural. Cu toate acestea, în propunerea pe care am făcut-o, reducerea fondului de burse, sigur că este sub anul 2024, n-ai cum să intri în competiție cu anul 2024, dar este cu 10% mai mare decât ce-am avut în anul 2023. Adică anul în care apare legea educației și prindem anumite luni. Deci s-a redus față de 2024, dar este cu 10% mai mare decât 2023, mai spune ministrul.
Studenții au anunțat că vor protesta și mâine pentru bursele lor. Li se vor alătura elevii, nemulțumiți și ei că vor rămâne fără bursele de excelență olimpică, de reziliență și cele tehnologice.
26 iunie 2025, 11:38 (actualizat 26 iunie 2025, 23:18)
Preuniversitar: bursele sociale, protejate. Merit redefinit. Burse pentru 15% dintre elevi
În ceea ce privește învățământul preuniversitar, Daniel David spune că bursele sociale nu vor fi afectate, iar bursele de merit vor fi acordate pentru 15% dintre elevii din fiecare clasă, dar aceste criterii sunt încă în lucru, nu sunt definitive. Potrivit ministrului, fondul total de burse în preuniversitar ar putea scădea față de 2024, dar se va tripla față de 2023, în funcție de criteriile finale.
”În zona învățământului preuniversital, am încercat să merg în aceeași logică … Măsurile pe care le discutăm s-ar putea să ne ducă, inevitabil, la o reducere a fondului de burse față de 2024. Dar în primele estimări pe care le facem în acest moment, totuși va fi de aproape 3 ori, dacă vom menține aceste criterii pe care, repet, încă nu le-am stabilit definitiv. Menținem o creștere de aproape 3 ori față de 2023”, declară ministrul.
Eu știu că bursele sociale au un rol foarte important în a aduce copiii la școală, în a preveni abandonul școlar, astfel încât, dacă vreau să apăr ceva, sunt bursele sociale, nu la nivelul anului 2023, la nivelul anului 2024, spune ministrul.
Pe celelalte va trebui să le modificăm. (…) Probabil că în zona meritului vom defini meritul altfel. Era definit până la 30%, dar de multe ori depășeai 30% dintr-o clasă, că dacă erau mai mulți cu 9,50 ajungeai și la un procent mult mai mare din clasă care reușea să obțină bursă de merit, precizează David.
Ministrul Educației a mai explicat că „propunerea pe care lucrăm acum este 15% dintr-o clasă, nota minimă 9, și 15% înseamnă 15%. Adică dacă sunt mai mulți cu nota 9, vom avea criterii secundare de diferențiere. Nu putem ieși din 15% dacă vreau să protejez în același timp toate bursele sociale, și vreau să fac lucrul ăsta”.
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a declarat, joi, că în domeniile educaţiei şi cercetării nu se discută despre disponibilizarea oamenilor şi nici despre modificarea salariilor pe termen scurt, menţionând, însă, că va creşte norma didactică.
26 iunie 2025, 15:30 (actualizat 26 iunie 2025, 21:11)
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a declarat joi că mandatul pe care îl are la conducerea ministerului este „de reforme şi pentru criză”.
26 iunie 2025, 14:39 (actualizat 26 iunie 2025, 14:47)