Cutremur de magnitudine 5.2 în vestul țării, în zona Arad, la mai puțin de 10 kilometri adâncime. Prima replică a avut magnitudinea 3,2
UPDATE – Au fost înregistrate 18 apeluri la 112 privind desprinderea unor elemente de construcție (coș de fum, bucăți de fațadă) și avarierea a două autoturisme.
Pompierii militari ai Detașamentului Arad intervin marți seară cu o autospecială de salvare la înălțimi și o autospecială cu modul pentru descarcerare pentru înlăturarea efectelor negative produse de seism (înlăturarea unor elemente de construcție de pe clădiri), în municipiul Arad, pe străzile: Horia, Episcopei, Mărășești, Lucian Blaga, Calea 6 Vânători, Vasile Alecsandri, Caragiale, Bulevardul Decebal și Bulevardul Revoluției.
Serviciile voluntare pentru situații de urgență din localitățile Păuliș și Ghioroc intervin pentru îndepărtarea efectelor negative în urma seismului.
UPDATE – INFP anunță încă un cutremur, marți seară, la ora 21:04:09 (ora României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.2, la adâncimea de 5.5 km, de intensitate III.
UPDATE – INFP a revizuit informaţiile despre cutremurul de marţi seara, precizând că acesta s-a produs în Crişana, judeţul Arad, revizuind magnitudinea la ML 5.2 și adâncimea de 5,6 km.
UPDATE – ”Până la acest moment, au fost primite 6 apeluri la 112 (4 în judeţul Arad, 1 în judetul Sălaj şi 1 în judeţul Maramureş) care semnalau desprinderea unor elemente de construcţie de pe imobile ori deplasarea mobilierului în locuinţă. În alte judeţe unde seismul a fost resimţit, respectiv Timiş, Bihor, Hunedoara şi Caraş-Severin, nu s-au primit sesizări din partea cetăţenilor”, a transmis IGSU.
UPDATE – INFP a revizuit informaţiile despre cutremurul de marţi seara, precizând că acesta s-a produs în Crişana, judeţul Arad, şi a fost unul semnificativ, cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 6.4 km.
Intensitatea seismului a fost VII.
Cutremurul s-a produs la 24 km E de Arad, 50 km NE de Timisoara, 74 km SE de Bekescsaba, 93 km N de Resita.
Informații despre mișcările seismice din acea zonă, ne-a oferit Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului.
”Astăzi, 06.06.2023, la ora 20:26:52 s-a produs în zona BANAT, ARAD un cutremur cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 15 km.
La nivelul Dispeceratului ISU Timiș nu s-au înregistrat apeluri care să solicite sprijin post-seism.
Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea unui seism, pot fi accesate pe portalul fiipregatit.ro/ sau descărcând aplicația DSU.
Facem precizarea că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, anunță ISU Timiș.
Cum s-a simțit cutremurul la Sâmbăteni
La rândul lor, cei de la ISU ARAD au tranmis că ”Avem două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri – strada Mărășești și Lucian Blaga.
Până la această oră nu sunt raportate probleme deosebite.
Avem două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri – strada Mărășești și Lucian Blaga. Până la această oră nu sunt raportate probleme deosebite.”
Ulterior numărul apelurilor a crescut:
9 apeluri prin SNUAU 112 privind desprinderea unor elemente de construcție (coș de fum, bucăți de fațadă), în municipiul Arad, pe străzile: Horia, Episcopei, Mărășești, Lucian Blaga, 6 Vânători, Vasile Alecsandri, iar în județ, în localitățile Păuliș și Ghioroc, unde au căzut două coșuri de fum.”
Cum s-a simțit cutremurul în Arad
S-a simtit foarte puternic în Timișoara, Oradea, Arad și chiar și la Cluj Napoca.
Martorii susțin că au simțit cutremurul mult mai puternic decât acum o săptămână, care s-a produs în aceeași zonă.
Cutremurul de azi s-a simțit și în Ungaria și chiar în Croația.