Cutremur cu magnitudinea 5,3, resimţit în Tokyo şi regiunile învecinate

Cutremur în Japonia / FOTO: Profimedia Images
9 august 2024, 15:20

Japonia a emis o avertizare de urgenţă pentru un cutremur cu magnitudinea preliminară 5,3, valabilă pentru Tokyo şi regiunile învecinate Kanagawa, Saitama, Yamanashi, Shizuoka, a anunţat vineri postul public de televiziune NHK, citat de Reuters.

Seismul de vineri a avut loc la o zi după ce Guvernul a emis prima avertizare privind riscul de producere a unui mega-cutremur pe coasta pacifică a ţării.

Japonia a emis vineri o avertizare de urgenţă pentru un cutremur cu magnitudinea preliminară 5,3, valabilă pentru Tokyo şi regiunile învecinate Kanagawa, Saitama, Yamanashi, Shizuoka.

Seismul s-a produs în prefectura Kanagawa, la sud de Tokyo, potrivit JMA, citată de agenţia niponă de presă Kyodo.

Cutremurul, cu intensitatea 5 pe scara niponă cu 7 trepte, a avut loc la ora locală 19:57, la o adâncime de 10 kilometri.

Cutremurul a zguduit clădirile din capitală. Circulaţia trenurilor de metrou din Tokyo a fost oprită pentru scurt timp pe cel puţin una dintre linii, însă serviciul a fost reluat rapid.

Pagubele în zonele cele mai afectate, cum ar fi partea de vest a prefecturii Kanagawa, nu au fost imediat clare.

În urma cutremurului nu a fost emisă alertă de tsunami.

Situată la intersecţia mai multor plăci tectonice de-a lungul aşa-numitului Cerc de Foc al Pacificului, Japonia este una dintre ţările cu cel mai ridicat risc seismic.

Arhipelagul, cu o populaţie de aproximativ 125 de milioane de oameni, se confruntă cu aproximativ 1.500 de cutremure pe an, care reprezintă aproximativ 18% din cutremurele la nivel global.

Marea majoritate a acestor cutremure nu au urmări semnificative, iar cele mai puternice provoacă, în general, pagube relativ reduse.

La 1 ianuarie, cel puţin 318 de persoane au murit în urma unui cutremur puternic care a lovit centrul ţării.

Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Japonia a fost cel cu magnitudinea 9, care s-a produs la 11 martie 2011 în largul coastei sale de nord-est şi a declanşat un tsunami soldat cu aproximativ 20.000 de morţi sau dispăruţi. Acest tsunami a provocat şi accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav din lume după cel de la Cernobîl, în 1986. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite