Curtea Supremă din Marea Britanie a decis că este neconstituțională deportarea migranților ilegali în statul african Ruanda

15 noiembrie 2023, 08:47

ACTUALIZARE Instanţa supremă britanică a respins apelul formulat de guvernul de la Londra referitor la politica de relocare a solicitanţilor de azil către Ruanda în cazul în care ei sosesc ilegal pe teritoriul Regatului Unit. Decizia în prima instanţă fusese aceea că migranţii nu pot fi mutaţi în Ruanda întrucât aceasta nu poate fi considerată o ţară terţă sigură, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Preşedintele Curţii Supreme, judecătorul Robert John Reed, a afirmat că ar exista riscul ca solicitanţii de azil eligibili să fie trimişi de Ruanda în ţările de origine din care au venit.

Ulterior, el a spus că executivul de la Londra deja lucrează la un nou tratat cu Ruanda care ar putea schimba legile ţării.

”Nu este rezultatul pe care îl doream, dar de câteva luni ne pregătim pentru toate posibilităţile şi noi rămânem hotărâţi să stopăm bărcile. Curtea a confirmat că principiul trimiterii migranţilor ilegali către o ţară terţă sigură este legal. Aceasta confirmă viziunea clară a guvernului: migraţia ilegală distruge vieţi şi costă contribuabilii britanici milioane de lire pe an. Trebuie să punem capăt acestui lucru şi vom face tot ce este necesar în acest scop’‘, a reacţionat premierul Rishi Sunak.

––––––

Planul antimigraționist a fost anunțat anul trecut de fostul premier Boris Johnson, care l-a prezentat drept soluția tuturor problemelor: toți migranții ilegali ajunși în Marea Britanie ar urma să fie deportați în Ruanda, considerat un așa-numit „terț stat sigur”. Numai că măsura a fost aprins contestată.

Avocați pentru drepturile omului, activiști, asociați și chiar Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați au tras nenumărate semnale de alarmă, argumentând că Ruanda este orice numai sigură nu și că deportații, după toate suferințele îndurate, ar avea de înfruntat un nou calvar: șomajul este de peste 15% deci ar fi dificil să-și găsească de lucru, regimul este unul totalitar și învinuit de torturi. Totuși, Londra continuă să susțină planul.

Ames Cleverly, ministru de Interne desemnat: Am avut o conversație foarte bună cu prim-ministrul, care a fost foarte hotărât că vrea să ne respectăm promisiunile, să oprim fluxul migranților, să-i protejăm pe britanici, să ne asigurăm că toată lumea se simte în siguranță.

La aproape patru ani după Brexitul care a avut ca principal motiv oprirea migrației, Marea Britanie nu a reușit acest lucru. Din planul guvernului Johnson de a deporta migranți în Ruanda nu a plecat nici măcar un singur om – după numeroase procese și contestații în instanță. Actualul șef al guvernului Rishi Sunak are așadar de soluționat una dintre cele mai polarizante probleme ale țării – în contextul în care anul viitor au loc alegeri, iar partidul conservator pe care îl reprezintă este în urmă în sondaje.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă