Curtea de Apel Oradea a suspendat Programul Casa Verde Fotovoltaice, după ce o firmă de instalații a reclamat probleme în modul de derulare. Hotărârea instanţei orădene poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Firma orădeană a apelat la justiţie, după ce a făcut contestaţie la Administraţia Fondului de Mediu. Contestaţia a fost respinsă, astfel că firma a reclamat faptul că modul de derulare a programului Casa Verde Fotovoltaice are unele probleme.
Radu Negru, avocat: Deși trebuia să ne comunice orice cerere de clarificări pe un email special desemnat de către ei, acest lucru nu s-a făcut. Facându-se pe site-ul lor, ceea ce pe noi ne-a obligat să stăm zi lumină pe site să vedem dacă ni se cer clarificări sau nu. Procedura nu a fost stabilită de noi, ci de ei, dar nu a fost respectată.
În baza probelor, instanţa orădeană a considerat că sunt îndeplinite condiţiile pentru a se impune suspendarea programului.
Claudia Rus, judecător, purtător de cuvânt, Curtea de Apel Oradea: Suspendarea s-a dispus până la soluționarea definitivă a dosarului prin care reclamanta a solicitat anularea deciziei de soluționare a contestației și admiterea dosarului de validare depus de aceasta. Hotărârea poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare.
Ceea ce se va și întâmpla, a dat asigurări, miercuri, chiar Ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Până la urmă e un litigiu extrem de simplu. O companie pretinde că nu a fost înștiințată prin email. AFM-ul spune că a trimis acel email și are dovezi în acest sens. Eu cred că e un proces care se va judeca la primul termen.
Dan Tudose, reprezentant instalatori panouri fotovoltaice: O situaţie foarte neplăcută prin care 88.000 de viitori prosumatori aşteaptă ca o instituţie a statului, justiţia, să-şi dea cu părerea despre o procedură a Administraţiei Fondului de Mediu şi a Ministerului Mediului. Au avut motive plauzibile să creadă că a fost neîndreptăţit un instalator. Bineînţeles că nu e plăcut pentru nimeni.
Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, cu condiţia ca beneficiarul să contribuie cu 2.000 de lei. Suma finanţată de Administraţia Fondului de Mediu este scăzută de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa este suportata de beneficiar, din surse financiare proprii.