Cum se descurcă în izolare mămicile care așteaptă să nască
Reporter: Având în vedere că în această perioadă este decretată stare de urgenţă la nivel naţional, toată lumea trebuie să stea acasă, cu atât mai mult recomandarea este valabilă şi în cazul femeii gravide. Cum poate aceasta să îşi facă, totuşi, controlul periodic?
Sorana Mureşan: Până în prezent, nu există dovezi care să ateste faptul că gravidele au un risc mai mare de complicaţii severe comparativ cu restul populaţiei. Toate datele obţinute sunt cercetate continuu pentru a înţelege impactul infecţiei cu COVID-19 asupra femeilor însărcinate. Şi este extrem de important acest lucru, deoarece în timpul sarcinii au loc modificări majore, inclusiv la nivelul sistemului imunitar, context în care femeile însărcinate pot fi afectate mai grav de unele infectii respiratorii (CDC – Centers for Disease Control and Prevention şi OMS -Organizaţia Mondială a Sănătaţii).Prin urmare, este important ca orice gravidă să îşi ia măsuri de precautie pentru a se proteja de COVID-19 şi de a raporta eventualele simptome (inclusiv febra, tuse sau dificultăţi de respiraţie) personalului medical competent.
OMS şi CDC vor continua să examineze şi să actualizeze informaţiile şi sfaturile oferite, pe măsură ce vor fi disponibile mai multe dovezi. Ceea ce este cert este faptul că o femeie însărcinată trebuie întotdeauna să se protejeze de boli!
Reporter: Cum se poate proteja o gravidă de infecţia cu SARS-COV2?
Sorana Mureşan: Femeile însărcinate trebuie să îşi ia aceleaşi precauţii pentru a evita infecţia cu COVID-19 ca şi restul populaţiei, adică:
– să se spele frecvent şi corect pe mâini cu săpun şi apă şi/ sau să se dezinfecteze cu o soluţie pe bază de alcool
– să evite persoanele bolnave şi să păstreze distanţa faţă de alţi oameni
– să evite atingerea ochilor, nasului şi a gurii.
– să practice o igienă respiratorie adecvată (tuse / strănut în încheietura cotului sau într-o batistă şi aruncarea imediată a acesteia).
Informatii suplimentare cu privire la prevenirea bolii COVID-19 găsiţi la CDC (Prevention for 2019 Novel Coronavirus) :
În caz de febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie, e important ca orice gravidă să solicite asistenţă medicală din timp. Medicul curant trebuie apelat înainte de a merge la o unitate medicalăşi urmate strict instrucţiunile autorităţilor locale de sănatate.
Reporter: O întrebare frecventă a femeilor gravide este dacă ea e contaminată este afectat şi fătul?
Sorana Mureşan: Până in prezent, nu se cunoaşte dacă o femeie însărcinată şi diagnosticată cu COVID-19 poate să transmită în timpul sarcinii noul coronavirus către făt sau la nou-născut în timpul naşterii. Niciun nou-născut din mamă cu COVID-19 nu a fost găsit pozitiv. În aceste cazuri, care sunt puţine, virusul NU a fost găsit în probele de lichid amniotic şi nici în laptele matern.
Reporter: În schimb, au fost confirmaţi nou-născuţi cu COVID-19. Care este cauza?
Sorana Mureşan: În acest context, se derulează cercetări pentru a se afla dacă infecţia a fost urmare a naşterii sau a contactării ulterioare a coronavirusului.
Pe 26 martie, RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) a publicat o nouă informare: aceea a unui caz din China, mai exact din Wuhan, care evidenţiază o posibilă transmitere pe verticală de la mamă la făt (in timpul travaliului). Este cert faptul că e nevoie de investigaţii amănunţite, dar RCOG spune că monitorizează atent cazurile.
Reporter: Dacă o gravidă este suspectă/ confirmată cu COVID-19 trebuie să nască prin cezariană?
Sorana Mureşan: Sfatul OMS precum şi recomandările din România sunt că cezariana este o necesitate doar dacă este justificată medical, modul naşterii trebuind individualizat şi bazat pe situaţia particulară a fiecărei gravide.
Gravida cu infecţie COVID-19 trebuie monitorizată continuu pe parcursul travaliului, la fel şi bătăile cordului fetal (prin cardiotocografie). În caz de complicaţii, apărute prin deteriorarea acută a funcţiei respiratorii sau prin extenuare, se recomandă finalizarea de urgenţă a naşterii prin operaţie cezariană.
Personalul medical trebuie să-şi ia toate măsurile de precauţie pentru a reduce riscurile de infectare atât a lor, cât şi a altora, incluzând purtatea de echipament special de protecţie.
***
Recomandările sunt bazate pe protocoalele elaborate de Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii din România (Comisia de Obstetrică-Ginecologie a Ministerului Sănătății, Comisia de Neonatologie a Ministerului Sănătății) în data de 30.03.2020 şi pe datele internaţionale (CDC – Centers for Disease Control and Prevention, OMS – Organizaţia Mondială a Sănătăţii, RCOG – Royal College of Obstetricians and Gynaecologists), actualizate în data de 3 aprilie 2020.
Autor : Carmen Vrabete