Cum ne luăm corect tensiunea de acasă – sfaturi de la specialiști

Cum ne luam corect tensiunea de acasă
Cum ne luam corect tensiunea de acasă
7 aprilie 2020, 10:10

Cu ce fel de aparate ne luăm tensiunea?

Tensiunea poate lua cu mai multe tipuri de aparate: cu cel mic care se pune la incheietură, sau cu cel mare care se pune pe antebraț, sau varianta cu mercur pe care o folosesc specialiștii.Parerile aici sunt impartite si este greu de apreciat care este mai précis, pentru ca este important producatorul si calitatea aparatului si mai putin tipul de aparat. Important este ca gasim astfel de aparate inclusive la farmacii, chiar daca alte magazine nu sunt deschise in aceasta perioada.

Cum se ia tensiunea

Trebuie să știm că tensiunea nu se ia oricum.

Dr Gianina Arsene medic primar, medicină de familie a  explicat că măsurarea tensiunii arteriale se face stând pe scaun sau în pat. Mâna celui care iși ia tensiunea trebuie să aibă aparatul  pe un nivel plan.

Este recomandat să nu beți cafea cu o oră înainte de a va lua tensiunea și nici să nu fumați cu 30 minute înainte. De asemenea, trebuie evitate toate băuturile energizante.

Pentru a reuși să luați o tensiune corectă este bine să stați câteva minute liniștiți pe scaun sau întiniși pe pat înainte de a monta  aparatul. Tensiunea se ia la ambele brațe, diferența între brațe este normal să existe in limite rezonabile.

Dacă sunt diferențe mai mari, repetate, trebuie să mergeți la medic și  să faceți investigații cardiologice pentru ca poate exista o stenoză arterială la unul din brațe. Al doilea motiv trebuie să mergeți  la medic  este faptul că tensiunea rămâne în mod constant mai mare  decât  o aveți in mod obișnuit.

Care sunt valorile normale

Dr Cristian Udroiu, medic primar cardiololgie, Spitalul Universitar de Urgența  Bucuresti a precizat că, îin mod normal și fiziologic,  tensiunea poate varia de la 10 la  13. Sunt oameni care trăiesc cu tensiune mai mare sau cu o tensiune mai mică, fiecare organism este altfel, de aceea tensiunea se reglează doar de catre medic.

Este bine să te adresezi medicului dacă în mod normal ai tensiunea mică si a crescut timp de doua zile la rănd sau  dacă  ai tesiunea mare și a scăzut mult, timp de doua zile la rănd.

Cât de des ne luam tensiunea

Tensiunea nu trebuie luată zilnic decăt dacă a recomandat medicul specialist să țineți o evidentă a valorilor acesteia. Este indicat sa va luaţi tensiunea dacă aveţi dureri de cap, sunteți ameţiţi, aveţi stări de leşin, tulburări de vedere, vă pulsează fruntea sau ceafa, aveți respiraţie îngreunată.

Greşeli obişnuite

Dr Cristian Udroiu medic primar cardiolog la spitalul  Universitar de Urgenţă Bucureşti consideră că oamenii fac o serie de greșeli în privința tensiunii.

„-Este  o mare greșeală să ne luăm tensiunea zilnic sau de 10 ori pe zi, pentru că frecvent vin pacienți la spital  într-o stare de agitație sau de panică  spunând că și-au luat tensiunea și  aveau 17 sau 19.

– In cazul în care pacienții îsi iau tensiunea de mai multe ori  pe zi uneori și de 30 de ori pe zi, acest lucru nu face decât să ii dezorienteze deoarece valorile vor fi diferite în funcție de starea lor de spirit  și  de activitațile pe care le-au desfașurat.

-O altă greșeală este faptul ca nu aşaază corect aparatele pe antebraț sau pe încheietură, acestea trebuie să fie montate fară grabă și cu atenție.

-Una dintre cele mai mari greșeli este faptul că oamenii  iși iau tensiunea dimineața când valorile sunt bune și urmare a acestui fapt nu mai iau medicamentele  pentru că au văzut că se simt bine. Mulți cred că medicația este numai pentru momentul în care au tensiune, nimic mai greșit.

– Medicatia pentru tensiune este permanentă, așa cum ne imbracăm iarna să nu ne fie frig, tot așa luam medicamentele de tensiune să nu ne fie rău.

-Tratamentul nu se întrerupe, decât la indicația medicului, în rest trebuie să respectați permanent ce v-a prescris medicul specialist.

– O altă situație apare în momentul în care pacientul are  tensiunea ridicată și atunci măreste doza fară să întrebe medicul.  Nimic mai rău pentru că  pacienții au mai multe medicamente date după o anumită schemă terapeutică și mărind doza unui medicament nu fac decât să se deregleze și să își agraveze boala”, a spus  dr. Cristian Udroiu,medic primar cardiolog la spitalul Universitar de Urgenţă București.

-„O altă problemă neplacută se poate întâmpla  atunci când pacienții, care iși iau tensiunea la domiciliu, folosesc  aparate  care nu sunt reglate și care dau valori greșite. De cele mai multe ori acest lucru se întămplă când nu sunt  schimbate bateriile și atunci valorile nu sunt citite corect de către aparate.

De aceea verificați aparatul, schimbați bateriile și abia apoi adresați-vă medicului,  dacă valorile nu sunt normale pentru dumneavoastră”, a explicat  dr. Gianina Arsene, medic primar  medicină de familie.

Recomandări

Urmare a tuturor situaţiilor descrise se  recomandă: pacientilor care sunt la  începutul tratamentului pentru tensiune să își  ia tensiunea dimineața și seara și să își noteze într-un carnet  valorile  în urma  carora  medicul  specialist să  le poate prescrie tratamentul.

După ce le este administrat tratamentul pacienții trebuie să învețe  sa-si verifice tensiunea o dată pe săptămână, de siguranță.

Aveţi grijă ca aparatele sa aibă baterii, să fie corect montate,să staţi liniştiti înainte de a vă lua tensiunea, să nu vă speriaţi dacă aveţi  variaţii ale valorilor. Mai întâi adresați-vă medicului de familie și  mai ales nu luați  medicamente mai multe decât este cazul, urmați sfatul medicului de familie sau pe cel al medicului cardiolog.

Având în vedere faptul că la această oră camerele de gardă ale spitalelor sunt extrem de aglomerate este bine să nu vă adresați spitalelor decat dacă de mai mult timp aveți tensiunea ridicată în mod constant şi dacă unul dintre medici curanţi  v-a recomandat acest lucru, protejați-vă pe dumneavoastră și pe cei dragi stând  acasă.

Autor : Dana Armașu

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă