Cum arată sondajele de opinie înaintea scrutinului din Germania. Extrema dreaptă va ajunge, cel mai probabil, la guvernare alături de creștin democrați
Se apropie alegerile din Germania și toată lumea se întreabă ce rezultat vor avea acestea în contextul în care Elon Musk ține pe față partea extremei drepte, iar Federația Rusă e foarte prezentă în online cu diverse amenințări hibride. Lucian Pîrvoiu are amănunte în rubrica “Europa printre rânduri” despre cum arată sondajele de opinie înaintea scrutinului din Germania.
Pe măsură ce se apropie alegerile din Germania, de pe data de 23 februarie, devine tot mai clar că Alternative fur Deutchland își va consolida poziția și va ajunge cel mai probabil la guvernare alături de creștin democrați. De altfel, a devenit transparentă colaborarea în parlament între Friederich Merz liderul conservatorilor și probabil viitorul cancelar și partidul lui Alice Weidel, considerat de extremă dreapta. Dincolo de îngrijorările normale în astfel de situații, aceste semnale de colaborare cu extrema dreapta nu i-au dăunat lui Merz, dimpotrivă. El personal a câștigat patru procente în clasamentul popularității, iar potrivit unui sondaj de opinie, creștin democrații au câștigat un punct procentual, ajungând la 31 la sută, în timp ce Afd îi secondează de la înălțimea a 21 de procente. Sprijinul pentru socialiștii lui Olaf Scholz s-a prăbușit la 15 la sută, iar verzii au ajuns la 14 la sută, semn că lumea s-a săturat de politicile verzi impuse cu forța și fără studii de sustenabilitate. Vestea posibil bună în toată povestea este că, odată ajunse mainstream, partidele considerate extremiste și-au temperat mesajul și au devenit frecventabile, vezi cazul Fratelli d’Italia sau AUR din România.
Patrioții europeni vor să facă Europa mare din nou
Și pentru că suntem pe partea dreaptă a eșichierului politic, Patrioții europeni, familia politică a lui Viktor Orban și Marine Le Pen au avut un congres la Madrid, la care și-au propus, calchiindu-l pe Trump, să facă Europa mare din nou. Mare, dar din bucăți mai mici, căci patrioții, care se consideră principala forță de opoziție din Europa nu văd cu ochi buni construcția europeană și vor să răstoarne ceea ce consideră duopolul dintre Populari și Socialiști. Rețeta ați auzit-o deja: noi suntem suverani, să nu ne comande nouă Bruxelles-ul, Make Europe great again.
Avânt ecologic pe cer
Comisia Europeană nu renunță la idee, deși a promis că o ia mai încet. Agence Europe anunță că executivul european a adoptat regulile pentru sprijinirea mecanismului care să permită folosirea carburanților alternativi în aviație. Asta pică bine, taman în momentul în care Franța a anunțat că a finalizat primul avion total electric, de dimensiuni mici. E perfect, pentru că până în 2050 în Europa trebuie să zburăm ori cu avioane electrice, ori cu avioane care folosesc biocombustibili în proporție de 70 la sută. Acum suntem la 0,1 la sută. Problema e că avionul acela electric inventat de francezi ar avea baterii atât de grele pentru a transporta 200 de oameni, încât ar risca să cadă din aer. Apoi, în materie de biocarburanți, adică ulei de gătit uzat, ghici cine e cel mai mare producător din lume? Ei bine, China!, deci nu e bine pentru UE. Ar mai exista biocarburanții obținuți din rășină de lemn, dar ar fi nevoie de atât de multă materie primă că s-ar ajunge la defrișări masive, deloc ecologice. Deci, cum rămâne cu tranziția verde?