Culturile de rapiță, compromise. Unii fermieri au decis să renunțe complet. Vremea a dat calculele peste cap
Fermierii care au ales în toamnă să cultive răpiță în județul Olt sunt îngrijorați. Plantele nu au răsărit așa cum trebuie, așa că nu sunt semne pentru recolte bune. Cei din nordul județului au notificat și Direcția Agricolă, iar specialiștii evaluează pierderile. Mai ales pe terenurile unde fermierii au decis să are din nou suprafețele cu rapiță și să cultive porumb sau floarea soarelui.
Ion Chiș, din Piatra Olt, administrează o fermă de peste 1.000 de hectare. În toamnă, pe lângă grâu, a semănat și rapiță pe 200 de hectare și speră că va obține o producție bună care să-l ajute să iasă pe plus la finele anului agricol. Vremea însă i-a dat calculele peste cap: chiar este nevoit să renunțe complet la cultură de rapiță.
Ion Chiș administrator fermă din Piatra Olt: În toamnă a plouat abia pe 8-9 noiembrie, în contextul în care a fost o secetă cruntă înainte. A răsărit undeva în decembrie. Am avut câteva perioade de ger uscat, fără zăpadă. A mai pierit și atunci. Un atac de vierme sârmă, când nu ne mai așteptam în iarnă, și a mai rămas undeva la 40 la sută.
Specialiștii din Olt susțin că aproape jumătate din suprafața însămânțată în toamnă cu rapiță ar fi distrusă, iar fermierii vor folosi terenurile pentru alte însămânțări, pentru culturi mai sigure. Echipe ale Direcției Agricole și Agenției de Plăți în Agricultură evaluează deja pagubele.
Ion Drăgoi, director DAJ Olt: Noi am format formații din doi : unul APIA și unul DAJ. Au mers în teritoriu, am făcut procese verbale de calamitate. La nivelul județului Olt avem însamântate răpiță 17.000 de hectare, din care 50% e compromisă.
Fermierii așteaptă să afle dacă și cu cât vor fi despăgubiți. Până atunci trebuie să se decidă dacă vor semăna în locul rapiței porumb sau floarea-soarelui.
Pierderile pentru fermieri sunt mari. Pe lângă costurile cu semănatul, ei își trec pe minus și cheltuielile cu semințele care sunt tot mai scumpe.