Cu ce se jucau părinții și bunicii noștri? La Brașov s-a deschis o expoziție cu jucării din ultimii 100 de ani
Cele 500 de jucării din expoziția de la Brașov au fost adunate de-a lungul anilor de inginerul Cristian Dumitru din București. Pasiunea și-a descoperit-o în adolescență, iar colecția este dedicată celor mari și celor mici deopotrivă.
În urmă cu un secol, în Romania nu se fabricau prea multe jucării, iar cele mai multe erau importate din Germania. Erau jucării complexe, bine făcute și durabile, cu care se puteau juca mai multe generații de copii.
Totuți, cea mai mare parte a expoziției o constituie jocurile și jucăriile produse în România, în perioada comunistă. Unele erau simple și stimulau imaginația copiiilor. Altele, mai complexe și foarte scumpe, erau rare și mult dorite de copii. Cristian Dumitru își amintește cât a râvnit la un autobuz de jucărie. Și l-a cumpărat abia la 40 de ani. Îl poartă și îl fotografiază, ca pe o mascotă, prin toate locurile pe care le vizitează.
Colecționarii spun că jucăriile și-au pierdut farmecul de altădată. Chiar dacă sunt mult mai accesibile și ieftine, sunt din plastic, puțin rezistente, iar copiii se plictisesc repede de ele. În Occident se manifestă deja tendința de întoarcere la jucăriile simple, din lemn, care stimulează imaginația și aptitudinile copiiilor și nu sunt periculoase.
Expoziția de jucării vechi va rămâne deschisă până în luna mai.