CSM: Independenţa procurorului care îi audiază pe parlamentarii AUR, lezată grav de declaraţia lui George Simion

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) susţine că afirmaţiile lui George Simion la adresa procurorului, care a audiat marţi cinci parlamentari AUR în legătură cu violenţele de la BEC, sunt de natură „să lezeze grav independenţa şi imparţialitatea procurorului”.
Cinci deputaţi ai AUR au fost audiaţi marţi la Parchetul General, în legătură cu prezenţa lor la protestul violent din Centrul Vechi al Capitalei, în urma căruia au fost răniţi mai mulţi jandarmi.
Liderul AUR George Simion l-a acuzat pe procurorul de caz că este un „personaj sinistru” şi că este un „instrument al poliţiei politice”.
„Într-o nouă demonstraţie de abuz şi intimidare politică, cinci deputaţi ai Alianţei pentru Unirea Românilor au fost citaţi să se prezinte la Procuratură de către bunul nostru ‘prieten’, domnul procuror Rareş Petru Stan. Acelaşi personaj sinistru care, anul trecut, a orchestrat ridicarea de pe stradă a membrilor echipei de campanie AUR la alegerile europarlamentare şi confiscarea tuturor dispozitivelor noastre informatice, cu câteva zile înainte de alegeri, într-o încercare disperată de a ne reduce la tăcere”, a scris Simion într-o postare pe blogul său.
În replică, CSM susţine că declaraţia lui Simion este de natură să afecteze independenţa procurorului de caz.
„Exprimarea folosită, prin utilizarea unor cuvinte ofensatoare la adresa procurorului de caz, este inadecvată şi contrară respectului cuvenit într-o societate democratică magistraţilor procurori, care au menirea să apere interesele generale ale societăţii, precum şi drepturile şi libertăţile oricărei persoane. Utilizarea unor expresii la adresa procurorului de caz, precum ‘personaj sinistru’, ‘s-a transformat la ordinele stăpânilor într-un instrument al poliţiei politice’, în sensul că nu execută doar ordine politice, ci ‘şi pe cele şoptite din holurile întunecate ale ambasadelor străine’, precum şi că acţiunile domnului procuror ‘nu mai au nicio legătură cu justiţia sau cu respectarea legii, ci sunt menite să intimideze şi să discrediteze’, sunt de natură să lezeze grav independenţa şi imparţialitatea procurorului ce instrumentează cauza penală. Secţia pentru procurori a luat act de toate aceste alegaţii şi, analizând, a decis că limbajul utilizat de conducătorul partidului politic (George Simion – n.r.), precum şi acuzaţiile aduse nu pot justifica în niciun moment legitimitatea unui eventual interes public”, spune CSM într-un comunicat de presă.
Consiliul explică faptul că astfel de manifestări au potenţialul de a afecta independenţa şi imparţialitatea procurorilor, inducând opiniei publice impresia că procurorii acţionează în afara rigorilor legale şi constituţionale, deşi în realitate astfel de afirmaţii exprimă doar opinii strict personale.
„Dimpotrivă, astfel de atacuri la adresa unui magistrat, venind din zona unui reprezentant al autorităţii legislative, sunt de natură să încalce dispoziţiile constituţionale referitoare la separarea puterilor în stat. Secţia pentru procurori poate să admită faptul că activitatea de aplicare a legii poate crea nemulţumiri persoanelor faţă de care se desfăşoară proceduri specifice, dar reaminteşte, totodată, că analiza activităţii procurorilor este apanajul instituţiilor judiciare abilitate de lege, singurele în măsură să se pronunţe cu privire la profesionalismul şi imparţialitatea acestora”, adaugă CSM.