CSM a dispus un control în procesele deschise de magistrații și grefierii care solicită majorarea salariilor în instanță
Acest lucru se întâmplă după ce Tribunalul Covasna a decis o majorare a salariilor unor grefieri cu 25 de procente, trecând peste o hotărâre a Înaltei Curți care nu permite acest lucru. Decizia Tribunalului Covasna ar putea fi folosită ca precedent de toți magistrații și grefierii care cer majorarea salariilor.
Tribunalul Covasna a decis majorarea unui indice în funcție de care se calculează salariile personalului din Justiție de la 605 lei, la 756 de lei.
Este o majorare cu 25% dispusă într-un proces deschis de 23 de grefieri de la Judecătoria Miercurea Ciuc. Grefierii ar trebui să primească și sumele restante reatroactiv de la 1 ianuarie 2018, actualizate cu rata inflației și dobânzi.
Reprezentanții grefierilor spun acum că toți angajaţii din Justiție ar trebui să beneficieze de această majorare.
CĂTĂLIN TRĂISTARIU, preşedinte Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial: Tot sistemul judiciar ar trebui să beneficieze, nu doar magistrații, pentru că este o constantă care trebuie să fie aplicată, bineînțeles, dacă și această categorie a avut salariile calculate prin raportare la valoarea de referință sectorială pe sistem de multiplicare.
Grefierii reclamă că Guvernul nu a respectat legislaţia şi nu le-a crescut salariile cu 50% de la 1 ianuarie 2018, în baza indicelui de 756 de lei. Angajații din Justiție au obținut în instanță o majorare de 25%, acum 2 ani, care a însemnat un efort bugetar de aproape 1 miliard de euro.
BOGDAN PÎRLOG, procuror militar: Statul va plăti, în total, actualizări, cu inflația și dobânzi, pe opt ani. Care vor depăși de câteva ori suma de bază.
Angajatorii grefierilor de la Miercurea Ciuc, Tribunalul Harghita și Curtea de Apel Mureș, nu au atacat decizia de majorare a salariilor.
În plus, hotărârea Tribunalului Covasna este în contradicţie cu o decizie de interpretare a Înaltei Curţi din septembrie anul trecut, care nu permite o astfel de majorare. Prin urmare, CSM a dispus un control tematic în toate procesele deschise de magistraţii şi grefierii care solicită majorări salariale în instanţă.
Potrivit sindicaliștilor, grefierii câștigă net între 3.000 şi 8.000 de lei pe lună. În schimb, magistrații câștigă între 15.000 şi 50.000 de lei net pe lună.