Crucea Roşie: Operaţiunile umanitare din Gaza, în pragul unei prăbuşiri totale

Operaţiunile umanitare în Fâşia Gaza sunt ‘în pragul unei prăbuşiri totale’, a avertizat vineri Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) după două luni de blocadă totală israeliană a oricărei intrări de ajutoare, relatează AFP.
‘Dacă livrările de ajutoare nu se reiau imediat, CICR nu va dispune de alimente, de medicamente şi produse de primă necesitate de care are nevoie pentru a continua unele numeroase programe pe care le desfăşoară în Gaza’, subliniază CICR într-un comunicat.
‘Autorităţile trebuie să permită intrarea ajutorului umanitar în Gaza. Ostaticii trebuie să fie eliberaţi. Civilii trebuie să fie protejaţi. Trebuie acţionat cu maximă urgenţă, altfel Gaza se va scufunda şi mai mult într-un haos din care niciun efort umanitar nu va putea să o scoată’, trage un semnal de alarmă organizaţia cu sediul la Geneva.
Din 2 martie, niciun ajutor umanitar nu a mai fost autorizat să intre în enclava cu 2,4 milioane de persoane pentru a forţa, potrivit autorităţilor israeliene, gruparea islamistă Hamas să elibereze ostaticii luaţi în 7 octombrie pe care încă îi deţin.
‘Pentru civilii din Gaza, fiecare zi este o luptă crâncenă pentru a supravieţui pericolelor luptelor şi a suporta consecinţelor strămutărilor neîncetate, toate acestea fără a putea conta pe un ajutor umanitar de urgenţă’, declară Pascal Hundt, director adjunct al operaţiunilor CICR, citat în comunicat.
‘Nu putem permite ca această situaţie deja critică să se agraveze şi mai mult’, insistă el.
Mike Ryan, director general adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), denunţase joi ceea ce se petrece în Gaza ca fiind o ‘grozăvie’.
Or, dacă blocada continuă, programe precum ‘bucătăriile colective’ ale CICR, care asigură pentru numeroase persoane singura lor masă zilnică, nu vor putea fi menţinute mai mult decât câteva săptămâni, precizează comunicatul.
De la instaurarea blocadei, ONU denunţă neîncetat catastrofa umanitară şi sanitară, precum şi riscul foametei în enclava palestiniană.
Programul alimentar mondial a anunţat în urmă cu câteva zile că ‘şi-a epuizat toate stocurile’.
CICR aminteşte de asemenea că, potrivit dreptului internaţional umanitar, Israelul are obligaţia, în întreaga măsură a mijloacelor sale, să asigure ca necesităţile esenţiale ale populaţiei civile plasate sub controlul său să fie satisfăcute.
Situaţia spitalului de campanie al organizaţiei este de asemenea criticăm, unele medicamente şi produse pentru sănătate fiind epuizate.
‘Spitalele şi celelalte structuri de sănătate îşi reorganizează rezervele şi stabilesc priorităţi pentru a putea continua să funcţioneze. Fără o reaprovizionare rapidă, ele riscă să nu mai fie în măsură să acorde îngrijiri vitale pacienţilor’, subliniază CICR, care denunţă şi ‘atacuri repetate care împiedică personalul sanitar să-şi facă munca’.