Criza umanitară din Fâşia Gaza se adâncește. Un bebeluș în vârstă de două luni a murit de foame în spital. „Singura noastră speranță este Dumnezeu, nu există nimeni altcineva care să ne ajute”

Un bebeluș palestinian în vârstă de două luni a murit de foame în nordul Fâșiei Gaza, potrivit presei, în timp ce criza umanitară din enclava asediată se adâncește, scrie The Guardian.
Agenția de știri Shehab a relatat că Mahmoud Fattouh a murit vineri la spitalul al-Shifa din orașul Gaza, iar paramedicii ar fi declarat că a murit din cauza malnutriției acute.
Războiul purtat de Israel în Gaza a strămutat marea majoritate a populației din casele lor și a făcut ca civilii să se confrunte cu o lipsă acută de alimente, apă și medicamente.
Medicii din spitalele din Gaza au descris copii născuți bolnavi de mame subnutrite, sugari care pierd în greutate, mame care nu au lapte și pacienți răniți prea slăbiți de foame pentru a lupta cu infecțiile.
AFP a relatat despre penuria cumplită de alimente din Gaza, care a făcut ca mulți civili să moară de foame.
„Am venit pe jos din nordul Fâșiei Gaza”, a declarat Samir Abd Rabbo, în vârstă de 27 de ani, care a ajuns împreună cu fiica sa de un an în tabăra Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza.
„Nu pot descrie tipul de foamete care se răspândește acolo”.
În lipsa laptelui, a spus el, a încercat să îi dea fetiței sale pâine făcută din hrană pentru animale, pe care aceasta nu a putut să o digere. „Singura noastră speranță este Dumnezeu, nu există nimeni altcineva care să ne ajute”.

Chris Gunness, care a fost purtătorul de cuvânt al Agenției ONU pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) timp de 11 ani, până în 2019, a declarat că donatorii care au desființat agenția sunt „vinovați de complicitate” într-un „masacru cu încetinitorul” prin înfometare.
„Există 1,2 milioane de persoane aflate pe listele de distribuție de alimente ale UNRWA în Gaza care sunt împinşi la foamete. Prin desfiinşarea UNRWA, Marea Britanie și alte țări contribuie, de asemenea, la instabilitatea regională”, a spus el.
ONU a cerut FDI, care este responsabilă de trecerea în siguranță a convoaielor cu ajutor prin zonele pe care le controlează, să contribuie la eforturile de distribuire a ajutoarelor.
„Ajutoarele care se îngrămădesc la punctul de trecere sunt o dovadă a absenței acestui mediu propice pe fondul unor nevoi enorme”, a declarat săptămâna trecută Eri Kaneko, purtător de cuvânt al biroului ONU pentru afaceri umanitare.
Oficialii din domeniu au declarat că, între 1 ianuarie și 15 februarie, au fost planificate 77 de misiuni pentru a livra ajutoare în nordul Fâșiei Gaza. Dintre acestea, ONU a precizat că „12 au fost facilitate de autoritățile israeliene, trei au fost parțial facilitate, 14 au fost împiedicate, 39 au avut accesul interzis și nouă au fost amânate”.
Israelul, care verifică toate camioanele care intră în Gaza prin ambele puncte de trecere, dă vina pe ONU pentru scăderea livrărilor și spune că este pregătit să accelereze eliberarea ajutoarelor.