Criza gunoaielor de la Brăila, departe de final. În plină vară, este risc de epidemie
Risc de epidemie în Brăila, din cauza gunoaielor de pe străzi. Compania locală aleasă de primărie să preia contractul de salubrizare nu face față volumului de lucru. Localitatea este sufocată de gunoaie și mirosuri urâte. Vechea firmă a cerut o majorare de tarife și, pentru că nu i s-a aprobat, a renunțat la contract.
În Brăila, aproape că nu există stradă fără grămezi de saci plini cu deșeuri menajere. S-au tot strâns gunoaie într-o săptămână, pe lângă pubele. Trotuarele nu au mai fost măturate, iar peisajul este dezolant.
Alina Salanţi, corespondent TVR: Coșurile gem de gunoi, iar mirosul este de nedescris. Localnicii din Brăila sunt revoltați, în condițiile în care cei mai mulți au achitat taxa de salubritate pe acest an.
În plină vară, oamenii nu mai mai pot deschide geamurile din cauza mirosului insuportabil.
Stare de urgență în județul Brăila
Acum 10 zile, firma de salubrizare a reziliat contractul cu primăriile din județul Brăila, pentru că au refuzat să plătească tarife cu 50 la sută mai mari.
Prefectul a declarat stare de urgență în județ și s-a organizat rapid o licitație, dar noul operator de salubrizare nu face față volumului uriaș de deșeuri.
Citește și: Arderile ilegale de deşeuri vor fi mai uşor de sancţionat, conform unui proiect adoptat de Senat
Cristina Sipică, consilier, Prefectura Brăila: Menționăm faptul că insituțiile desemnate monitorizează și informează în timp real Prefectura Brăila. Apelăm la răbdarea cetățenilor. Lucrurile se vor rezolva în curând.
Inspectorii sanitari sunt pe teren
Gabriel Ciochină, director DSP Brăila: Inspectorii sanitari sunt pe teren și constată situația și, în urma controalelor, vor dispune și măsuri în consecință.
Amenzile pentru neridicarea la timp a gunoiului pot ajunge la zeci de mii de lei. Până atunci însă, brăilenii sunt nevoiți să facă slalom printre pungile cu gunoi de la fiecare colț de stradă.
Asocierea RER, punct de vedere
„Asocierea RER a respectat prevederile legislației în vigoare, parcurgând toți pașii procedurali pentru rezilierea contractului de delegare a serviciului public de salubrizare cu numărul de înregistrare 3504 din 12 martie 2024, prestând serviciile de salubrizare pe toată perioada preavizului de 90 zile de la data notificării de reziliere.
Sentința nr. 185/FCA/2024, pronunțată în prima instanță în data de 29 mai 2024, de Tribunalul Brăila nu este executorie și nu produce efecte până la pronunțarea unei decizii definitive. În plus, Asocierea RER a formulat apel împotriva respectivei sentințe, fapt care suspendă efectele acesteia.
Asocierea RER a depus toate eforturile pentru a evita rezilierea contractului. Din păcate, autoritatea contractantă a refuzat solicitările repetate și justificate de majorare a tariful, conform costurilor operaționale, fapt care a dus la notificarea rezilierii contractului, Asocierea nemaiputând să suporte pierderile înregistrate din derularea contractului.
Pentru corecta informare a populației, readucem în atenția publică următoarele aspecte care au condus la situația actuală:
– Asocierea RER a colectat deșeurile și a asigurat igienizarea străzilor pe tot parcursul anului 2023 cu un tarif ce cuprindea salariul minim pe economie din anul 2020, pentru un număr de 264 angajați
– În anul 2023, Asocierii RER nu i-a fost aprobată nicio majorare a tarifului/tonă de deșeu colectată, nici cu salariul minim pe economie, deși aceste solicitări de majorare au fost în conformitate cu prevederile obligatorii din Ordinul ANRSC nr.640/2022
– Asocierea RER nu a înregistrat proft în anul 2023, dar a înregistrat pierderi de peste 30 milioane lei
– Pe perioada derulării contractului, Asocierea RER nu a colectat cantitățile de deșeuri prevăzute în caietul de sarcini, deoarece nu au corespuns cu realitatea găsită în teren. Spre exemplu, în Municipiul Brăila, populația și agenții economici au generat doar 11% deșeuri cu potențial reciclabil, față de cantitatea estimată în contract
– Asocierea RER a încasat de la Primăria Muncipiului Brăila lunar doar 40% din sumele plătite de agenții economici către Primăria din Municipiul Brăila
– Asocierea RER nu a încasat în avans sume de la Primăria Municipiului Brăila
– Asocierea RER a plătit 8 milioane de euro pentru a achiziționa un parc auto nou, supradimensionat, conform cerințelor Caietului de sarcini impus de autoritatea contractantă, pentru cantități de deșeuri supradimensionate
– Asocierea RER a angajat și plătit 135 muncitori pentru serviciul de curățenie stradală din Municipiul Brăila
Referitor la vehicularea presupusei solicitări de ”dublare a taxei de salubrizare”, Asocierea RER precizează că a solicitat majorarea tarifului pentru tona de deșeu rezidual colectată cu 21%, ca urmare a modificării unor componente din tarif, și nu majorarea taxei de salubrizare plătită de persoanele fizice și juridice către Primăria Municipiului Brăila. În plus, procentul de majorare solicitat este sub nivelul indicelui de inflație pentru servicii înregistrat în acea perioadă, respectiv 33,87%.
Reamintim că Asocierea RER a depus toate eforturile pentru a rezolva pe cale amiabilă diferendumurile contractuale înregistrând pierderi acumulate în primul an de operare din noul contract, început la 1 martie 2023, în valoare de 30 milioane de lei, fapt ce nu a mai permis continuarea activității începând cu 11 iunie 2024”