Criza de la frontiera dintre Polonia și Belarus se agravează. Unii localnici polonezi îi ajută pe migranți cu mâncare, apă și haine călduroase

15 noiembrie 2021, 18:56

Cu trunchiuri de copac și scări de lemn, migranții continuă să forțeze granița pentru a trece din Belarus în Polonia. Sunt mii de migranți veniți cu speranța că vor trece în Polonia și de acolo în alte țări din Uniunea Europeană. Ținta e Germania.

Migrant din Irak: „A fost uşor. Mi-am luat viza de Belarus în Irak. Am plătit două mii de dolari de persoană.”

Grupuri mari de migranți – sute de persoane – se adună continuu în localitățile de la frontiera Belarus-Polonia. Sârma ghimpată și gardurile puse de grănicerii polonezi nu par să-i descurajeze.

Unii localnici polonezi, din așezările de la frontieră, se organizează pentru a-i ajuta pe migranții care reușesc să treacă. Sunt gospodării care noaptea țin aprins un bec verde – semn că refugiații pot găsi acolo mâncare, apă și haine călduroase.

Frontiera Polonia Belarus are 200 de kilometri. E o zonă extrem de ostilă, cu păduri și mlaștini. Până acum, cel puțin opt migranți au murit de frig și epuizare.

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au convenit luni asupra aplicării unor noi sancţiuni împotriva Belarusului, în contextul crizei migraţiei. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că vor fi vizate liniile aeriene şi agenţiile de turism implicate în „forţarea ilegală a migranţilor”.

O anchetă a Reuters arăta recent că agenţii de turism din Orientul Mijlociu colaborează cu operatori din Belarus şi au asigurat în ultimele luni vize turistice pentru mii de persoane.

Comisia Europeană a anunţat că analizează posibilitatea de a sancţiona şi alte linii aeriene, în afara Belavia, compania naţională belarusă, căreia i-a fost deja interzis survolul teritoriului UE şi accesul pe aeroporturile europene. Conform ministrului german de externe, Heiko Maas, Turkish Airlines nu s-a implicat.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite