Cristian China Birta, la TVR INFO: ”Bună” în online e pierdere de timp. Cel mai mare afront e să dai cu ”seen”. Mai bine înjuri
Modul în care comunicăm și interacționăm unii cu alții influențează profund regulile sociale, iar în ultimii ani, tehnologia a adus schimbări majore. Un nou set de reguli nescrise guvernează felul în care ne comportăm, trimitem mesaje, postăm sau chiar stabilim contact vizual. Unele reguli sociale ciudate au devenit o normalitate, deși experții spun că multe sunt considerate nepoliticoase.
Invitat la TVR INFO, Cristian China-Birta, consultant social media, a discutat despre regulile nescrise ale comunicării online, diferențele dintre generații și cum selfie-ul a devenit un mod de a saluta.
El a vorbit despre modul în care tehnologia a remodelat regulile comunicării, dar și despre percepția românilor în raport cu telefonul mobil.
„Nu cred că suntem mai dependenți decât alții. Suntem pe locul întâi la consumul de TikTok, dar nu cu mult înaintea altor nații.”
Selfie-ul, noua formă de salut: „O falsitate fenomenală”
Un comportament devenit comun pe rețelele sociale este trimiterea unui selfie ca formă de salut. Cristian China-Birta explică acest fenomen printr-o nevoie profundă de validare.
„Sub atâta presiune, omul începe să-și piardă stima de sine, încrederea în sine. Asta e cel mai ușor lucru pe care îl putem face. Ca o formă absolut jenantă, din toate punctele de vedere, și fără niciun efect, dimpotrivă, ne dă și mai rău în încrederea de sine, ne facem o poză zâmbitor, deși avem datorii, ne doare capul, dar eu zâmbesc. Deci o falsitate fenomenală. Înclin spre explicația asta, deși n-o îmbrăzișez în totalitate.”
Punctul la final de propoziție poate însemna ”nervozitate”, iar prea multe emoji țipete
Un mesaj inofensiv pentru unii, poate părea lipsit de respect pentru alții. Diferențele dintre generații se văd cel mai bine în conversațiile online, explică consultantul.
Cristian China-Birta: Aici cel mai tare se vede diferența între generații. Și vă zic o întâmplare din familia mea. Fică-mea, la 12 ani, când stăteam la masă și cu doamna mea, fiica îi zice mamei ”Măi mamă, tu de ce ești tot timpul nervoasă când vorbești cu mine pe Messenger, pe WhatsApp?” Dar doamna, zice: ”Măi iubita, dar de ce zici asta?” ”Tu tot timpul închei convorbirile cu punct.” Deci, pentru generația asta, Alfa, care vine, a încheia convorbirile cu punct, fără un emoji, fără așa, înseamnă că ești nervoasă, ești stresată. Mai mult, când doamna a început să folosească emoji, după câteva zile, vine asta mica și zice: ”Mami, nu mai tot țipa atâta pe WhatsApp!” – Adică, folosirea emojilor în exces, e o limbă în sine, nu o limbă, un dialect, dacă vreți, pe care noi trebuie să-l învățăm, generația asta nouă.
Eficiența bate politețea: „Nu mai salut. Intru direct în subiect”. Adresarea către Chat GPT cu ”te rog” și ”mulțumesc” costă milioane de dolari pe lună
Potrivit lui Cristian China-Birta, comunicarea trebuie să fie eficientă, iar formulele de politețe pot deveni o pierdere de timp.
Apropo de bună, ce mai faci, pe care eu nu folosesc. Odată ce ne-am cunoscut și ne-am stabilit numerele pe WhatsApp, eu intru direct în problemă. ”Auzi?” Direct. Nu te salut. Pentru că e mega eficiență și sunt în logica tinerei generații. Zilele trecute, Sam Altman, cel cu Chat GPT-ul, a zis că adresarea către Chat GPT cu ”te rog” și ”mulțumesc”, îi costă pe ei milioane de dolari pe lună, să proceseze informațiile, din punctul ăsta de vedere. Și el zicea, nu mai fiți politicoși cu CGPT-ul, că ne costă prea mult, spune consultantul pe social media.
Seen-ul, „cea mai mai mare jignire”
Nimic nu e mai jignitor în comunicarea digitală, spune China Birta, decât să-i lași cu seen pe cineva.
Asta e cea mai mare jignire. Să-i dai cu seen, mai bine îl înjuri de mamă, de neam, de ce vrei tu, decât să-i dai seen. Pentru că în esență, când înjuri pe cineva și astea sunt explicații psihologice, sociologice, antropologice, cum vreți, înseamnă că cumva îl simți că e un fel de egal. Da? Adică îl bagi în seamă și îl înjuri. Bă, că mi-ai dat seen. Bă, nici asta nu merit, nu? Deci e cea mai mare, cea mai urâtă formă de comunicare din perspectiva tinerii generației. Nu dați niciodată seen. Dați un emoji, dați ceva, faceți ceva.
Despărțiri prin mesaje: noua normalitate
Tinerii nu mai simt nevoia confruntării directe, nici măcar în relațiile personale.
„80% dintre ei se despart pe WhatsApp. Noi, generația mai veche, o făceam față în față, era o chestiune de respect. Dar ei n-au nicio problemă”, explică China Birta.
Generații diferite, reguli diferite
În încheiere, China Birta a subliniat că nu este vorba despre cine are dreptate, ci despre faptul că lumea se schimbă, iar fiecare generație are propriul set de repere.
„Bunica mamei mele, țărancă, zicea așa, că mama citea mult, la țară, acolo, zicea: Tu, Zamfiră, draga mami, nu mai citi atât că-ți strica ochii. Pentru ei, sistemul de referință era că dacă citești cărți, îți strici ochii. Mă, și acum ce știm noi? Citește frate, că te face mai deștept. Asta vreau să zic, sistemele de referință se scrimbă. Nu are rost să-i acuzăm pe ei că sunt nu știu cum, să încercăm să-i înțelegem și să facem împreună, cumva, să urnim căruța asta, că împreună suntem în ea.”