Crin Antonescu: Trebuie să ieșim din încremenire; CSAT să se întrunească urgent. O țară nu se apără cu mâinile-n sân

Crin Antonescu. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
20 februarie 2025, 15:24

Candidatul comun al PSD, PNL, UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, afirmă că este nevoie de o reuniune de urgență a Consiliului Suprem de Apărare a țării și să se organizeze o întâlnire a liderilor pro-europeni din România, susținând că discuția despre întoarcerea parteneriatelor strategice la anul 1997 este una serioasă.

O țară nu se apără cu mâinile-n sân. Discuția despre întoarcerea parteneriatelor strategice la anul 1997 este una serioasă și nu putem să tăcem sau să așteptăm un semn. Trebuie să ieșim din încremenire și să facem doi pași simpli: 1 – să se întrunească urgent Consiliul Suprem de Apărare a Țării și, ulterior, să se comunice clar și punctual ce s-a discutat; 2 – să se organizeze o întâlnire a tuturor liderilor politici pro-europeni din România. Spun toți, pentru că soarta țării ne privește pe toți. Indiferent de poziționarea ideologică”, a scris Antonescu, joi, pe pagina sa de Facebook.

Candidatul coaliției la prezidențiale a arătat că „am mai trecut prin crize majore” și cel mai important este să fim uniți, calmi, deciși.

Și să explicăm românilor, în primul rând, și partenerilor externi în al doilea că nu mor caii când vor câinii. Și politica mare, deși nu pare, nu se face pe rețelele de socializare„, a subliniat Antonescu.

Declarațiile vin în contextul în care Cristian Diaconescu, șeful cancelariei prezidențiale, a declarat miercuri seara că în negocierile de la Riad, în Arabia Saudită, Rusia ar fi cerut Statelor Unite retragerea NATO pe pozițiile din 1997, înainte de accederea primului val de țări est-europene în Alianță. Deocamdată, susține fostul ministru de Externe, americanii ar fi refuzat. Dar acest semnal face tot mai urgentă regândirea capacității de apărare a țărilor europene, spun analiștii.

CITIȚI ȘI: Reacții la declarațiile lui Cristian Diaconescu despre pretențiile Rusiei față de țările intrate în NATO după 1990. Ce spun politicienii și analiștii

Șeful Cancelariei președintelui interimar a explicat care e poziția de negociere a Federației Ruse în discuțiile cu Statele Unite, din capitala Arabiei Saudite:  Așteptările lor țin de faptul că, la un moment dat, SUA ar determina, înăuntrul NATO, partenerilor europeni să retragă garanțiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci, noi, cei primiți în Alianță după 1990, să nu mai beneficiem de aceste garanții de securitate, urmând ca, privind situația din aceste zone, să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, exact ca la Ialta, și care, în mod evident, ar duce la recunoașterea unei zone de influență a Federației Ruse. Nu e interpretarea mea, e exprimarea lor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite