Cresc primele de asigurare pentru unele locuințe, de la sfârșitul anului
În urmă cu 4 ani, cartierul Văleni, aflat la câțiva km de Piatra Neamț, a fost grav afectat de inundații. Pericolul nu i-a convins însă pe toți că o asigurare de locuință ar fi necesară.
Iulian Cazacu, corespondent TVR: Unii dintre proprietarii caselor au înțeles că este necesară o asigurare a locuinței, însă cei mai mulți dintre ei spun că nu își permit o astfel de cheltuială sau pur și simplu o consideră inutilă.
Prin noua lege care va intra în vigoare la sfârșitul anului, prima de asigurare pentru locuințele clasa A crește de la 100, la 130 de lei.
Pentru celelalte categorii, clădiri din cărămidă nearsă sau chirpici, prețul rămâne neschimbat: 50 de lei pe an.
Valoarea primei pentru asigurarea obligatorie a locuinței a fost stabilită în urmă cu 15 ani, iar specialiștii în domeniu spun că între timp inflația a crescut cu peste 60 la sută, iar anul 2022 a fost decisiv pentru a majora prima cu 30 la sută.
Nicoleta Radu, director general PAID: Am încercat să facem un efort pentru a păstra prima de asigurare pentru locuințele de tip B.
Potrivit noii legi, limita maximă a sumei asigurate rămâne aceeași – 20 de mii de euro pentru categoria A de locuințe și 10 mii pentru categoria B.
Potrivit Reprezentanților Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) această sumă nu și-a propus niciodată să acopere în totalitate daunele și recomandă completarea cu o asigurare facultativă atât pentru locuințe cât și pentru bunurile din ele.