Cresc căutările pe Google cu expresia „Cum să părăsești Rusia”. Letonia nu va primi niciun val de refugiați ruși, iar Lituania își pune Forța de Reacție Rapidă în alertă maximă
Ministrul apărării din Lituania, Arvydas Anusauskas, a declarat că țara își va pune forța de reacție rapidă în alertă maximă.
„Deoarece mobilizarea militară a Rusiei va avea loc și în apropierea granițelor noastre (regiunea Kaliningrad – n.r.), Forța de Reacție Rapidă a Lituaniei este pusă în alertă maximă pentru a preveni orice provocare din partea Rusiei”, a transmis oficialul lituanian pe Twitter.
Exclava rusă Kaliningrad, intens înarmată, se află între Lituania și Polonia, pe coasta Mării Baltice.
La rândul său, ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, a anunțat că țara sa nu va oferi refugiu rușilor care fug de mobilizare.
De altfel, Estonia, Letonia şi Lituania, precum şi Polonia, au ajuns la un acord la începutul acestei luni pentru a limita eliberarea de vize pentru zona Schengen din cauza „ameninţării grave” la adresa securităţii reprezentate de afluxul de ruşi.
Zona Schengen cuprinde 26 de ţări, majoritatea din UE, care permit circulaţia fără restricţii în interiorul graniţelor lor.
Interdicţia de călătorie înseamnă că cetăţenii ruşi nu vor putea intra în patru din cele cinci ţări ale Uniunii Europene care au o frontieră terestră cu Rusia. Cea de-a cincea, Finlanda, a decis să rămână deschisă pentru deţinătorii de vize, dar a redus numărul de programări consulare disponibile pentru cei care doresc să călătorească în Europa.
Vor fi exceptaţi de la noua interdicţie dizidenţii ruşi, jurnaliştii, şoferii de camion, refugiaţii, precum şi rezidenţii din ţările UE şi cei care îşi vizitează membrii familiei în Europa.
De asemenea, regula nu se va aplica cazurilor umanitare, membrilor de familie, deţinătorilor de permise de şedere în UE, misiunilor diplomatice şi altor „excepţii legitime”.
Într-o declaraţie comună publicată la 8 septembrie, prim-miniştrii celor patru ţări au afirmat: „călătoriile în Uniunea Europeană sunt un privilegiu, nu un drept al omului”.
În orele dinaintea anunuțului președintelui rus în fața națiunii, pe Google au crescut căutările cu expresia „Cum să părăsești Rusia”. Popularitatea frazei pare să fi atins apogeul în jurul orei 18:00, ora Moscovei, potrivit Meduza.
Anterior, marți, parlamentarii ruși au adoptat în unanimitate o legislație care introduce conceptele de „mobilizare” și „lege marțială” în Codul Penal. Acest lucru, combinat cu oficialii instalați de ruși în teritoriile ocupate ale Ucrainei, care solicită „referendumuri” privind anexarea în perioada 23-27 septembrie, a condus la speculații larg răspândite că Putin va anunța în curând o mobilizare generală, nu doar parțială.