Cozi pentru plata facturilor cu vouchere de energie. Acestea pot fi folosite până pe 31 martie
La început de an mulți dintre români au ținut neapărat să se înghesuie la cozi că să plătească gazele, curentul sau căldura în baza cardului de energie. Deși valabilitatea acestuia a fost prelungită până la finalul lui martie, mulți s-au grăbit să ajungă la oficiile poștale. Facturile pot fi achitate cu aceste vouchere și online sau la poștași. Până acum, au fost plătite facturi de peste 2 miliarde de lei cu cardurile de energie.
După ce au aflat că autorităţile au prelungit cu încă trei luni termenul până la care pot fi făcute plăţi în baza cardurilor de energie, românii care mai aveau bani pe vouchere, s-au prezentat la oficiile poştale ca să îşi achite facturile.
Deşi plăţile se pot face online sau la poştaş, 45% dintre românii care au carduri de energie preferă să vină fizic la oficiile poştale.
Valentin Ştefan – director general Poşta Română: În zona urbană există o mai puţină apropiere faţă de poştaş şi atunci pentru beneficiari este mult mai facil să meargă în oficiu poştal şi totodată facturile trebuie plătite într-o perioadă scurtă de timp.
Elena Dascălu – diriginte Oficiu Poştal nr. 7, Bucureşti: Ne aşteptăm ca vârful de aglomeraţie va fi ianuarie-februarie şi poate chiar şi martie. Marea majoritate a clienţilor și-au păstrat banii tocmai ca să plătească energia termică, aceasta având cea mai mare valoare.
Mădălina Chiţu – jurnalist TVR: Numai în luna decembrie peste 1 milion de facturi au fost plătite în baza cardurile de energie. Valoarea totală a facturilor achitate din data de 20 februarie 2023 şi până acum cu aceste vouchere a sărit de 2 miliarde de lei.
Statul ia în calcul suplimentarea fondurilor alocate cardurilor de energie.
Prin telefon, ADRIAN CÂCIU – ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene: Pentru exerciţiul 2021-2027 nu sunt fonduri pe zona aceasta de vochere de energie, dar dacă există o discuţie la nivel de Comisie, să se aloce astfel de fonduri, vom avea acest lucru în vedere după jumătatea anului.
Experţii în energie spun că autorităţile ar trebui să îşi concentreze eforturile în a renova cât mai multe locuinţe pentru a le face eficiente energetic.
TEODORA CIMPOI – expert energie: Primăria se asociază cu un finanţator privat, care suportă cheltuiala de renovare a blocului şi îşi recuperează banii în timp, de regulă într-o durată de 10-20 de ani de la primărie, care primărie îşi recuperază banii de la cetățean prin taxe mărite.
Cardurile de energie pot fi folosite până pe 31 martie pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, lemn de foc, rumeguş, cărbune și orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuinţelor.