Corpul de Control al Ministerului Culturii, la Muzeul Brukenthal, unde fraţii Tate au participat la o petrecere

10 iunie 2025, 12:30 (actualizat 10 iunie 2025, 21:27)

Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a trimis Corpul de Control la Muzeul Brukenthal din Sibiu, unde a avut loc o petrecere privată, pentru care instituţia a fost doar gazdă. Mulţi participanţi au semnalat că la eveniment au participat şi fraţii Tate, acuzaţi de trafic de persoane şi grup infracţional organizat. Mai mulţi oameni de cultură s-au declarat revoltaţi, dar organizatorii se apără: accesul la eveniment s-a făcut pe bază de bilet și nu au știut identitatea participanților.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, la nivelul ministerului nu a existat nicio informare prealabilă privind organizarea acestui eveniment în cadrul muzeului.

Ministerul Culturii tratează cu maximă seriozitate orice situație care poate afecta integritatea patrimoniului cultural național și își reiterează angajamentul pentru transparență și responsabilitate în administrarea instituțiilor din subordine‘, precizează sursa citată.

Petrecerea organizată în curtea interioară a Muzeului de Istorie din Sibiu a atras sute de persoane. Accesul s-a făcut pe bază de bilete vândute online, la prețuri începând cu 70 de lei. S-a ascultat muzică electronică și s-au consumat băuturi slab alcoolizate.

Andrew Tate a fost filmat la o masă, înconjurat de gărzile de corp, în timp ce o tânără dansează lângă el. Înainte cu câteva ore, milionarul fusese prins gonind cu aproape 200 de kilometri pe oră, pe un drum cu limită de viteză de 50 de kilometri și a rămas fără permis.

Contractul de închiriere, în valoare de 10.000 de lei, a fost semnat de fostul director al muzeului, în ultima zi de mandat, cu un organizator de evenimente din Timișoara. Actualul director spune că nu a reuşit rezilierea actului.

Raluca Teodorescu, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu: Vorbim de clădire, care este monument de patrimoniu, categoria A, care are o stare de conservare medie spre precară, aș spune. Apoi este vorba despre piesele de patrimoniu care sunt așezate în niște diorame, special create pentru evenimente. Dar pentru evenimente interne, un anumit număr de decibeli, care nu este conform cu necesarul de decibeli care îl necesită asemenea concerte.

Fostul director, Alexandru Chituţă, susține, într-o postare pe o pagină de socializare, că evenimentul s-a dorit „de calitate”, să pună „patrimoniul construit în valoare” și să aducă venituri proprii la bugetul instituției, după exemplul altor muzee din lumea întreagă.

Alex Roșca, organizatorul evenimentului: Noi am oferit partea de entertainment, iar poziția noastră legată de cei doi frați, vrem să se știe foarte clar că aceștia au venit ca și clienți. Și-au achiziționat bilet, numele lor nu au fost afișate, a cumpărat cineva bilet pentru ei.

Corpul de Control va evalua situația și va face un raport.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite