Coronavirus: Crematoriile din Beijing, copleşite din cauza unui nou val de COVID-19

Politica „zero-covid” Beijingului a devenit o bombă socială
Politica „zero-covid” Beijingului a devenit o bombă socială
16 decembrie 2022, 14:31

Epidemia se răspândeşte cu rapiditate în întreaga Chină, la o săptămână după ridicarea majorităţii restricţiilor sanitare, rămase în vigoare timp de aproape trei ani. Autorităţile chineze au recunoscut că acum le este „imposibil” să contabilizeze numărul cazurilor de COVID-19.

„Incinerăm 20 de cadavre pe zi, în principal persoane în vârstă. Mulţi oameni s-au îmbolnăvit recent”, a declarat pentru AFP angajatul unui crematoriu din Beijing.

Virusul nu a scutit nici personalul angajat: „ne-au pus să muncim enorm de mult! din 60 de angajaţi, mai mult de 10 sunt pozitivi (la COVID-19), dar nu avem de ales, avem atât de mult de lucru în ultima perioadă”, a adăugat el.

Angajaţii de la două case funerare din Beijing, contactaţi de AFP, au declarat că acele firme lucrează de acum 24 de ore din 24, propunând servicii de incinerare în aceeaşi zi cu decesul, pentru a răspunde cererii foarte ridicate.

Un alt crematoriu a anunţat că funcţionează de acum înainte în baza unei liste de aşteptare de o săptămână.

Cu toate acestea, bilanţurile zilnice oficiale nu menţionau niciun deces asociat COVID-19 din data de 4 decembrie. Capitala Beijing a raportat primele două decese cauzate de COVID-19 abia vineri, potrivit Reuters.

„Răceala coronavirusului”

Organismul chinez însărcinat cu lupta împotriva COVID-19 a îndemnat vineri guvernele locale să îşi sporească nivelul de supraveghere şi de atenţie medicală pentru persoanele care se întorc la familiile lor, în zonele rurale, odată cu apropierea Anului Nou Chinezesc, celebrat în luna ianuarie.

Anul Nou Chinezesc provoacă în fiecare an cea mai mare migraţie umană din lume. Cererea de produse şi servicii urmează să explodeze în acest an, după anularea restricţiilor privind călătoriile între provinciile chineze.

Mass-media de stat şi experţii chinezi în sănătate au minimalizat în ultimele zile periculozitatea variantei Omicron, iar expertul în boli respiratorii Zhong Nanshan a propus chiar redenumirea maladiei COVID-19 în „răceala coronavirusului”.

Însă China numără milioane de persoane vârstnice vulnerabile deoarece nu sunt vaccinate, în timp ce testele antigenice şi medicamentele împotriva febrei au devenit de negăsit în numeroase farmacii.

Spitale aglomerate

În această săptămână, directorii de la cinci aziluri pentru vârstnici au declarat pentru presa locală că nu mai pot să ofere teste antigenice şi nici medicamente din cauza penuriei acestor produse. Ei au mai spus că nu aveau niciun plan de urgenţă în cazul în care numărul infectărilor va creşte brusc.

Angajaţii de la numeroase aziluri din Beijing, contactaţi vineri de AFP, au refuzat să vorbească despre această situaţie în unităţile lor.

La nivel naţional, multe aziluri continuă să funcţioneze „cu circuit închis” – adoptând o formă de izolare, în care personalul angajat trebuie să doarmă la locul de muncă -, potrivit unor declaraţii publicate online în ultimele zile.

Însă absenţa din China a cabinetelor de medici de familie a făcut ca populaţia să aibă tendinţa de a merge la spital chiar şi pentru probleme medicale minore, provocând astfel foarte uşor aglomerarea unităţilor medicale.

Înregistrări video ce arată pacienţi cu COVID-19 aşezaţi pe scaune în afara unor spitale aglomerate şi primind perfuzii cu soluţie salină au devenit virale pe reţelele de socializare.

AFP a putut să localizeze unul dintre acele videoclipuri, ce a fost filmat într-un spital din oraşul Hanchuan din provincia Hubei, iar un angajat al unităţii spitaliceşti a confirmat că înregistrarea datează din ziua de marţi, 13 decembrie.

Preluare Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite