Corespondenta TVR la Paris, Mihaela Antoche: Particularități ale votului la anticipatele din Franța. Se poate vota și pe bază de procură. Scenarii pentru viitor
În Franța se poate vota până la orele 18.00 ora locală, cu posibilitatea ca în marile orașe și aglomerări urbane, votul să se poată exercita până la ora 19.00 sau ora 20.00, ora locală.
Peste 49.5 milioane de alegători sunt așteptați să voteze.
O particularitate a votului: toți cei care au împlinit 18 ani trebuie să fie înscriși pe listele electorale pentru a putea vota. O altă particularitate, care nu există, de exemplu, în România: se poate vota și pe bază de procură.
Peste 2,6 milioane de procuri au fost făcute la acest prim tur al alegerilor legislative anticipate, ceea ce ilustrează și miza acestor alegeri – faptul că Emmanuel Macron a convocat aceste alegeri dizolvând Adunarea Națională și gândindu-se că poate schimba modul în care vor fi distribuite cele 577 de locuri din viitoarea Adunare Națională.
Sondajele de până acum spun că extrema dreaptă va câștiga, pe locul al doilea este acel pol al Frontului Popular nou creat cu stânga radicală, stânga populistă, socialiștii, ecologiștii și comuniștii, și abia pe poziția a treia tabăra prezidențială, care în fosta Adunare Națională era relativă, ceea ce nu permitea partidului lui Emmanuel Macron să promoveze toate legile.
Campania electorală a fost considerată foarte scurtă, pentru o miză atât de mare.
Scenarii posibile pentru viitorul Franței
Sunt foarte multe scenarii pe masa președintelui Emmanuel Macron.
Dacă extrema dreaptă – Reuniunea Națională – va avea majoritatea absolută, atunci prim-ministru va fi Jordan Bardella, tânărul de 28 de ani – revelație a lumii politice franceze.
Dacă extrema stângă va câștiga, aici scenariile sunt și mai multe și improbabile, pentru că în sânul acestei coaliții formate sub genericul Noul Front Popular sunt destule discuții. Este un mariaj făcut cu forța, cum se spune, o căsătorie fără sentimente, pentru că această coaliție nu a stabilit încă cine ar fi cel mai bun prim-ministru, în varianta în care va câștiga.
E greu de crezut că tabăra prezidențială va avea un cuvânt de spus în ceea ce privește cele 289 de locuri de care ar fi nevoie pentru a avea o majoritate absolută.
Cert este că vom asista la un scenariu cu totul inedit.