CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA Ce se poate înțelege printre rândurile discursului lui Putin: dorința de a câștiga simpatia rușilor simpli și intenția unui război lung

21 februarie 2023, 21:52

Anul trecut, când era programat acest discurs, Vladimir Putin nu a putut să îl prezinte în fața Adunării Federale, în fața celor două camere reunite ale Parlamentului rus, pentru că în primele luni ale operațiunii militare speciale (cum este numit războiul Rusiei în Ucraina), armata rusă a înregistrat foarte multe eșecuri și efectiv nu avea ce să spună, a transmis Liviu Iurea, pentru Telejurnal.

De aceea astăzi a făcut bilanțul ultimului an și s-a axat foarte mult pe situația economică a țării, a evidențiat faptul că Rusia nu a fost îngenunchiată de sancțiunile Occidentului și că se reorientează în plan comercial spre piețele din Asia. A promis multe facilități și ajutoare financiare rușilor de rând, în special familiilor celor uciși pe front sau ale celor care activează în teatrul de operațiuni din Ucraina. Prin măsurile anunțate, Putin practic vrea să câștige simpatia și susținerea poporului, în continuarea războiului din Ucraina.

Concedii de 14 zile o dată la 6 luni pentru militarii de pe front

Președintele rus a lăsat să se înțeleagă să Rusia este pregătită pentru un război de lungă durată atât timp cât a cerut guvernului și ministerului rus al Apărării să acorde concedii de odihnă de 14 zile odată la șase luni celor care luptă pe front, ca să-și poată vedea familiile. Deci, pe termen scurt, Rusia nu intenționează să pună capăt conflictului din Ucraina.

Explicații despre abrogarea decretului care face referire la Transnistria

Vladimir Putin a abrogat azi un decret din 2012, care se referea nu neapărat la Transnistria, ci la realizarea doctrinei de politică externă a Rusiei la vremea respectivă. Pe site-ul Kremlinului scrie: „Șeful statului rus a semnat decretul prin care consideră că documentul nr. 605/07.05.2012 este unul perimat și lipsit de forță juridică”. Asta pentru că Rusia va publica curând o nouă doctrină de politică externă, adaptată la situația internațională actuală. În documentul din 2012 printre altele se menționa: „Rusia se angajează să continue participarea activă la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene, bazate pe respectarea integrității teritoriale, a suveranității și neutralității R. Moldova, în stabilirea unui statut special al regiunii din stânga Nistrului”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite