Copiilor le este teamă să raporteze abuzurile sau nu știu cui să ceară ajutorul

1 august 2024, 08:26

Copiii și tinerii din familiile vulnerabile sunt adesea victime ale abuzurilor emoționale, fizice și sexuale. Ce este și mai trist este faptul că victimelor le este teamă să vorbească despre aceste situații și nu le raportează.

Într-o lume ideală, copiii noștri ar trebui să se simtă în siguranță să facă acest pas. Dar realitatea este alta. Un studiu recent al World Vision România dezvăluie cifre alarmante și nevoia urgentă de acțiune.

V-ați gândit vreodată cât de greu este pentru un copil să raporteze un abuz? Ei bine, doar 3 din 5 copii ar vorbi cu părinții lor dacă ar fi victime ale unui abuz, și doar 1 din 5 ar sună la serviciile sociale. Datele sunt clare: copiii din familiile vulnerabile sunt cei mai expuși, și mulți dintre ei nu știu cui să ceară ajutor… ori le este teamă.

Acești copii și tineri sunt mult mai predispuși să se confrunte cu abuzuri emoționale, fizice și sexuale. Și ca o consecinţă a experienţelor trăite, aceştia sunt mai vulnerabili să devină victime din partea altor copii, tineri sau adulţi, se arată într-un articol scris în colaborare cu psihologul dr. Gabriela Dumitriu.

Astfel, se crează un cerc vicios din care este greu de ieșit fără intervenție.

Studiul World Vision România evidențiază că aceste vulnerabilități nu doar că persistă, dar se și intensifică în lipsa unei protecții adecvate și a suportului necesar.

Copiii care provin din medii defavorizate au adesea nevoi neîmplinite în cadrul familiei, ceea ce îi transformă în ținte ușoare pentru abuzatori. În plus, acești copii pot fi mai susceptibili la influențe negative și mai puțin capabili să solicite ajutor din cauza unor sentimente de neîncredere și frică.

Datele sunt alarmante! Studiul World Vision România prezintă cifre îngrijorătoare: 1 din 6 copii știe de prieteni sau cunoscuți care au fost victime ale abuzurilor, iar peste 80% dintre victime sunt fete. Dintre acestea, aproape jumătate au între 14 și 18 ani, în timp ce peste o treime au sub 14 ani.

Cifrele sugerează, de asemenea, o tendință îngrijorătoare: mulți copii și adolescenți sunt expuși la abuzuri într-un moment critic al dezvoltării lor.

Sprijinul din partea familiei este esențial. Totuși, studiul arată că doar 2 din 5 copii abuzați au avut curajul să le spună părinților despre ce li s-a întâmplat, și doar 3 din 10 au anunțat poliția.

În plus, doar una din 5 victime a discutat despre abuz cu prietenii. Acest lucru subliniază importanța construirii unui mediu de încredere în care copiii se simt în siguranță să raporteze astfel de incidente.

Fără sprijinul și înțelegerea părinților, mulți copii rămân tăcuți, ceea ce le amplifică trauma. Este crucial că părinții să fie atenți și disponibili pentru a asculta și a sprijini copiii în orice situație.

World Vision România propune dezvoltarea unei platforme online dedicate raportării abuzurilor, care ar trebui să fie promovată intens în școli și în mediul online. Conform studiului, 16% dintre tineri s-ar simți mai confortabil să raporteze un abuz pe o platformă online, iar aproape o treime dintre profesori ar prefera această metodă în locul apelurilor telefonice.

Pe lângă platforma de raportare, se propune pregătirea profesorilor pentru a interveni eficient în cazurile de abuz și organizarea de campanii de conștientizare privind toate formele de abuz – emoțional, fizic și sexual.

Așadar, să reușim să ferim copiii de abuzuri necesită un efort colectiv din partea familiilor, educatorilor și autorităților. O platformă online de raportare și educarea continuă sunt esențiale pentru a oferi un mediu sigur pentru toți copiii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite