Copiii mor de malnutriţie, în timp ce Israelul declară că nu există nicio limită pentru proviziile care pot fi trimise în Gaza

Foamete în Gaza / Profimedia Images
2 iunie 2024, 09:54 (actualizat 2 iunie 2024, 09:57)

Copiii mor de malnutriție, în timp ce operațiunea israeliană în Rafah adânceşte criza alimentară. Autorităţile israeliene declară că nu există nicio limită pentru proviziile care pot fi trimise, scrie The Guardian.

Fayiz Abu Ataya s-a născut în război și nu a cunoscut nimic altceva. Pe parcursul primei și singurei sale primăveri, într-un oraș bântuit de foamete, a slăbit până a devenit o umbră de copil, cu pielea întinsă dureros peste oasele proeminente.

A murit după doar şapte luni de viaţă din cauza malnutriției. A fost ca un avertisment pentru întreaga lume cu privire la criza care se adâncește rapid în centrul și sudul Gaza, declanșată de operațiunea militară israeliană din Rafah.

În Gaza au fost înregistrați cel puțin 30 de copii victime ale malnutriției. În nord, zona care se confruntă cel mai mult cu lipsa alimentelor şi a asistenţei sanitare, aproape toţi au murit.

„Situația actuală din Rafah este dezastruoasă pentru copii”, a declarat Jonathan Crickx, șeful departamentului de comunicare al Unicef în Palestina. „În cazul în care nu pot fi distribuite provizii nutriționale, în special alimente terapeutice gata de utilizare, tratamentul a peste 3.000 de copii cu malnutriție acută va fi întrerupt.”

De luni de zile, nordul Gaza, izolat de un cordon militar israelian, a fost mai înfometat, mai mult decât decât sudul. Ajutoarele au pătruns în mare parte în fâșie prin punctul de trecere Rafah cu Egiptul și prin poarta Kerem Shalom dinspre Israel.

În prezent, frontiera cu Egiptul este controlată de trupele israeliene, punctul de trecere Rafah este închis, iar luptele au blocat transporturile de ajutor umanitar prin Kerem Shalom. Furnizarea de ajutor umanitar în Gaza a scăzut în general cu două treimi de la 7 mai, când a început operațiunea, conform cifrelor ONU de săptămâna trecută.

O mare parte din alimentele care încă mai intră în Gaza sunt trimise în nord prin noile puncte de trecere, ceea ce înseamnă că criza din această zonă se atenuează, dar oamenii din sud rămân fără provizii, a declarat șeful Programului Alimentar Mondial pentru Palestina.

„[În nord,] situația s-a îmbunătățit semnificativ față de acum cinci săptămâni”, a declarat Matthew Hollingworth. „Pe de altă parte, în centru și în special în sud, ceea ce am văzut chiar de la 7 mai este că situația a început să se deterioreze din nou.

„Mai avem cam o săptămână până când oamenii vor rămâne cu adevărat fără toată asistența pe care au putut să o primească în aprilie și la începutul lunii mai.”

Un debarcader plutitor construit de SUA și capabil să canalizeze transporturile fie spre nord, fie spre sud, a fost avariat de vremea rea și e posibil să rămână inutilizabil încă câteva zile.

O lovitură israeliană cu rachete care a provocat un incendiu în corturile de refugiați aglomerate, la sfârșitul săptămânii trecute, ucigând cel puțin 45 de persoane, a fost o demonstrație sumbră a amenințării urgente la adresa civililor din Gaza.

Lipsa de hrană și asistență medicală poate fi un inamic mai lent, dar care acum amenință aproape tot sudul enclavei. Douăzeci de agenții internaționale de ajutorare au avertizat săptămâna trecută că „scurgerea imprevizibilă a ajutoarelor în Gaza a creat mirajul unui acces îmbunătățit, în timp ce răspunsul umanitar este, în realitate, în pragul colapsului”.

Acestea se tem acum de „o accelerare a numărului de decese cauzate de foamete, boli și lipsa asistenței medicale”, au transmie într-o declarație comună grupurile, printre care se numără Medici fără frontiere, Oxfam și Salvați Copiii.

Sâmbătă, în Deir al Balah, un copil de 13 ani a murit de malnutriţie. Aceste două pierderi într-o săptămână sunt probabil un indicator al unei urgențe mult mai mari.

„În crize similare din întreaga lume, conform experienței Unicef, de obicei copiii nu mor de malnutriție și deshidratare în spitale, ci mor acasă, pe stradă sau acolo unde s-au adăpostit”, a declarat Crickx. „Aceste decese din cauza malnutriției sunt o mică parte din întregul bilanț. Există îngrijorarea că în Gaza numărul copiilor afectaţi de malnutriţie este semnificativ”

Cei mai mulți copii sub cinci ani din Gaza petrec zile întregi fără să mănânce absolut nimic.

Potrivit unui sondaj realizat în luna mai, care a analizat accesul la hrană pe parcursul a trei zile, 85% dintre copii au petrecut cel puțin o zi fără mâncare, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris.

Organizația Salvaţi Copiii a declarat că nu mai există nicio soluţie pentru evacuare medicală a copiilor care au nevoie de tratament urgent în afara Gaza.

După ce SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, a exercitat o presiune puternică asupra lipsei de ajutor și după ce Curtea Internațională de Justiție a decis că Israelul trebuie să facă mai mult pentru a rezolva catastrofa umanitară, țara a deschis noi puncte de trecere pentru ajutoare.

Autoritățile israeliene spun că nu există nicio limită pentru proviziile care pot fi trimise în Gaza, pun foametea pe seama eșecurilor logistice ale grupurilor umanitare și dau cifre pentru camioanele de ajutor care intră în Gaza care sunt mai mari decât datele ONU.

„Israelul s-a angajat să respecte obligațiile noastre în conformitate cu dreptul internațional și politica noastră declarată conform căreia nu există nicio limită în ceea ce privește cantitatea de ajutor umanitar pe care suntem dispuși să o acceptăm”, a declarat Shimon Freedman, purtător de cuvânt al Cogat, organismul israelian responsabil cu coordonarea ajutorului umanitar.

El a declarat că numărul mediu zilnic de camioane care intră în Gaza a crescut în luna mai la aproximativ 350, față de aproximativ 300 în aprilie, adăugând: „Știu că au existat alte cifre transmise de diferite organizații, dar aceste cifre nu reprezintă imaginea completă”.

Organizațiile umanitare au descris accentul pus pe numărul de camioane ca fiind înșelător, deoarece nu există un standard nici pentru dimensiunea camioanelor, nici pentru modul de numărare a încărcăturilor complete sau parțiale, nici pentru locul în care acestea ar trebui numărate. Israelul numără camioanele care trec prin Kerem Shalom, inclusiv unele care nu sunt încărcate complet, în timp ce ONU le numără doar pe cele care ajung în Gaza încărcate complet.

„Este aproape o prostie să numeri camioanele”, a declarat vineri Jens Laerke, purtător de cuvânt al OCHA.

 „Câmd aprovizionarea cu ajutoare umanitare este permisă în Gaza, e posibil să nu avem combustibil cu care să le transportăm. Atunci când vom avea combustibil, s-ar putea să nu avem bani cu care să plătim camioanele”.

„În ziua în care vom putea plăti pentru camioane, drumurile către depozit ar putea fi prea periculoase pentru a călători. Și dacă putem ajunge la depozit, personalul de care depindem pentru a încărca marfa ar fi putut să fugă atunci când exploziile s-au apropiat prea mult.”

În martie, o coaliție de grupuri umanitare a avertizat că foametea este iminentă în nordul Gaza, oamenii suferind „niveluri catastrofale de foamete”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite