Copii cu probleme neuropsihice, găsiți legați într-un centru de protecție din Slobozia
Copii chinuiți chiar acolo unde ar trebui, de fapt, să fie îngrijiți. Este anchetă la Slobozia, în județul Ialomița, unde mai mulți copii au fost găsiți legați într-un centru al Direcției de Protecție a Copilului. Micuții au fost descoperiți la un control făcut de inspectorii de la Consiliul de Monitorizare. Sunt imagini și informații care, atenție, vă pot afecta emoțional!
În căsuța de tip familial Alexandra sunt instituționalizați 16 copii cu vârste între 6 și 16 ani, copii cu handicap grav neuropsihic. 4 dintre ei erau legați.
Angajații centrului le-au declarat inspectorilor că minorii au grave probleme neuropsihice și au recurs la aceste metode „spre binele lor”.
O fetiță era legată de o mână, iar alți doi copii aveau mânecile bluzei legate. Angajații centrului spun că s-au gândit ca cei mici să nu își facă rău, în timp ce personalul era ocupat cu alte activități. Ei spun că fetița a cărei mână era legată obișnuia să se muște de mână, iar ceilalți obișnuiau să își bage mâinile pe gât ca să își producă vărsături.
Controlul efectuat de inspectorii sociali este încă în desfăşurare, urmând ca la finalizarea lui să fie dispuse măsuri în consecinţă, iar dacă situaţia o impune, vor fi sesizate organele de cercetare penală pentru rele tratamente aplicate minorilor, a anunțat, luni, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, într-un comunicat de presă.
De cei 16 copii se ocupă 5 persoane, în condițiile în care pentru a avea grijă de copii cu handicap sever e nevoie de personal mai numeros și calificat.
Inspectorii de la București au descoperit și că porțiile de mâncare oferite copiilor sunt mai mici decât ar fi trebuit.
Conducerea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița nu poate spune dacă situația descoperită de inspectorii de la București este singulară.
Inspectorii de la Protecția Copilului vor continua controalele și în zilele următoare, la alte două centre din Slobozia, care îngrijesc 24 de copii cu nevoi speciale.
Vă reamintim: dacă sesizați cazuri de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copiilor puteți suna la numărul unic 119.