Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, la Tema zilei: Nu e relevant câte persoane avem în lista de așteptare, e relevant câte persoane se vaccinează pe zi. S-a dublat ritmul de vaccinare

21 aprilie 2021, 14:14

În ultimele 24 de ore au fost programate pentru vaccinare peste 95 de mii de persoane, din care 65 de mii au fost programări direct în centrele de vaccinare, pentru că ele nu mai au liste de așteptare, a explicat col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Zilnic, în platformă se actualizează peste 100 de mii de locuri.

Sunt mai puține persoane pe listele de așteptare, ceea ce este foarte bine, pentru că nu este firesc să avem o listă de așteptare foarte lungă, în care oamenii să aștepte cu zilele sau cu săptămânile să se vaccineze, în condițiile în care avem o capacitate de vaccinare în momentul de față de peste 120 de mii, chiar aproape de 140 de mii de persoane„, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

„Eu cred că este un moment foarte bun al campaniei de vaccinare”, a arătat coordonatorul campaniei naționale de imunizare. Astăzi au fost vaccinate aproape 92 de mii de persoane. Peste 2,8 milioane de persoane sunt vaccinate în țara noastră în acest moment. Au fost administrate aproape 4,5 milioane de doze.

În ultimele două săptămâni au fost dublate capacitatea și ritmul de vaccinare.

Faptul că ritmul de vaccinare a crescut „a permis ca multe persoane care se aflau pe listele de așteptare să fie preluate și să fie programate, să fie notificate, însă în momentul de față nu este relevant câte persoane avem în lista de așteptare, este relevant câte persoane se vaccinează pe zi„, a arătat col. dr. Valeriu Gheorghiță. Pentru săptămâna viitoare, în fiecare zi sunt programate circa 90 de mii de persoane.

În privința ordonanței anunțate de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, actul completează OUG 3 și prevede modalitatea de plată și cuantumul de plată la medicul de familie – de la 30 de lei la 40 de lei per inoculare. „Această ordonanță este esențială din punctul nostru de vedere, pentru a angaja cât mai mulți medici de familie în acest demers, pentru că în felul acesta vom putea vaccina, într-adevăr, un număr semnificativ mai mare de persoane”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Există perspectiva obținerii și acordării autorizației de utilizare a vaccinului Pfizer, în mod deosebit, pentru copiii cu vârste între 12-15 ani. „Foarte probabil că în următoarele două luni va fi acordată această autorizare”, a subliniat Valeriu Gheorghiță, ceea ce înseamnă că din toamnă ar putea începe vaccinarea și la această grupă de vârstă.

De astăzi a început vaccinarea anti-COVID și prin centrele și echipele mobile. În 7 județe din țară, în locurile greu accesibile, au fost trimise astfel de centre, în timp ce în județele în care existau spații amenajate au fost alocate echipe mobile. Imunizarea se face cu serul de la compania Moderna, pentru că poate fi păstrat la temperaturi obişnuite.

Peste 120 de persoane au fost vaccinate astăzi într-un centru mobil de la Afumați.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite