Continuă restaurarea cetății Oradea. Două bastioane și două ziduri de apărare au fost deja refăcute. Bastionul Crăişorul, inclus într-o cerere de finanțare prin PNRR

13 iunie 2022, 16:36

Cetatea orădeană, care e cea mai bine păstrată fortăreaţă în stil renascentist italian din Europa Centrală, atrage nu doar turiști români, ci și străini.

În ultimii 12 ani, s-au făcut mai multe lucrări de reabilitare. Mai întâi, au fost restaurate Palatul Princiar şi clădirile din interiorul fortăreţei, prin două proiecte cu fonduri europene, în valoare de 20 de milioane de euro.

Recent, au fost finalizate lucrările la două dintre bastioanele cetaţii şi la două ziduri de apărare.

Mihaela Neag, director executiv adjunct, Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională: În continuare, vom ataca bastionul Crăişorul, pentru care vom depune cerere de finanţare pe PNRR. Urmează să punem în valoare cazematele pe care le vom găsi prin descoperirile arheologice care astăzi se execută în interiorul cetăţii.

Doru Marta, arheolog, Muzeul Ţării Crişurilor:Au fost făcute descoperiri interesante. În primul rând, câteva monede, ceramică, cahle de sobă, piese din fier.

Cetatea Oradea are o istorie impresionantă. Acolo au fost înmormântaţi, în Evul Mediu, 5 regi şi 2 regine.

Pe locul actualei cetăţi de secol XVI – început de secol XVII au existat altele două mai vechi: una din pământ şi lemn şi una din piatră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite