Conflict în Educație. Greva continuă, au anunțat liderii sindicali, după întâlnirea de la Palatul Victoria. Premierul și câțiva miniștri au fost invitați miercuri să participe la o ședință cu sindicatele

23 mai 2023, 08:03

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Spiru Haret: Greva continuă deocamdată, singurii în măsură să ia decizia încetării ei sunt doar colegii noștri. (n.r., întrebare: În ce condiții încetați greva?) În condițiile în care soluția cu care va veni Guvernul este acceptată de colegi.

Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ: (n.r., întrebare: Ce i-aţi spus domului Ciucă?) Că nu poate trăi un profesor cu 2.500 lei, e muritor de foame. (n.r., întrebare: Și ce a răspuns?) A spus că avem dreptate. (n.r., Și altceva ce au mai spus?) Că Guvernul face tot posibilul să vină în întâmpinarea oamenilor cu o soluție.

După două ore de discuţii, întâlnirea informală dintre premierul Nicoale Ciucă, Marcel Ciolacu şi liderii celor trei federaţii sindicale din învăţământ nu a adus o soluţie pentru încetarea grevei. Aşa că urmează a treia zi de proteste masive. Speranţele sindicaliştilor ca întreaga situaţie să fie dezamorsată curând sunt infime.

Anton Hadăr, președinte Federația Alma Mater: În acest ritm nu văd sfârșitul grevei. Cred că vom avea, Doamne ferește, săptămâni de grevă. Pe termen scurt cred că ar trebui găsite soluții pentru a acoperi inflația, salariile care sunt foarte foarte mici, ori a dat numai la debutanți, 18.000 de colegi, atât din învățământul preuniversitar cât și din cel superior, vă dați seama că nu e mulțumitor.

La prânz, premierul a avut discuţii cu reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor. Aceştia cer garanţii Ministerului Educaţiei şi Guvernului că examenele naţionale nu vor fi afectate de greva pe care profesorii au declanşat-o pe termen nelimitat. Bacalaureatul e primul în pericol. Din 29 mai ar trebui să înceapă înscrierea candidaţilor. Pe 2 iunie, cursurile la clasa a XII-a ar fi trebuit să se încheie.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: Noi am venit să transmitem nemulţumirea părinţilor,  în sensul în care există riscul să se amâne aceste examene. (n.r., întrebare: Acceptaţi scenariul, varianta în care angajaţii din Educaţie ar opri această grevă doar pe durata examenelor naţionale?). Acceptăm orice este în beneficiul elevului şi da, şi această variantă ar fi bună, în sensul în care elevii pot susţine examenele naţionale.

Miruna Croitoru, preşedinte Consiliul Naţional al Elevilor: Ar fi mai mult o soluţie de compromis. Este nevoie ca elevii să susţină aceste examene, tocmai pentru că au această siguranţă în primul rând cei de clasa a XII-a că pot aplica la orice facultate, indiferent că este din România sau nu. Ne-am dori ca această situaţie să se încheie cât mai devreme, săptămâna viitoare să revenim normal la cursuri.

Dacă greva se va întinde pe mai mult de o săptămână, atât reprezentanţii părinţilor cât şi cei ai elevilor ar fi de acord cu recuperarea orelor pierdute abia la începutul anului şcolar viitor. Premierul a transmis încă de dimineaţă că bugetul nu permite îndeplinirea tuturor revendicărilor sindicaliştilor din Educaţie în acest moment. Ţinta de deficit bugetar ar fi depăşită.

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României. Avem o țintă de deficit pe care trebuie să o îndeplinim. Nu putem să sporim în acest moment cheltuielile, pentru că orice astfel de cheltuială produce efect pe deficit și, odată ce am pierdut controlul asupra deficitului, este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, premierul a transmis că cerinţele profesorilor vor fi rezolvate în Legea salarizării unitare, pe care Ministerul Muncii o va finaliza până pe 15 iulie. Sindicaliştii anunţă că joi vor organiza un marş de protest cu 15.000 de oameni. Se vor aduna în faţa Guvernului, după care vor porni în marş spre Palatul Parlamentului.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE Greva continuă, au anunțat liderii sindicali după ieșirea de la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Ei au adăugat că i-au invitat pe premier și pe Marcel Ciolacu mâine, la o ședință cu liderii din țară, la sediul FSLI.

Iată principalele declarații ale liderilor sindicali, după ieșirea de la discuțiile cu premierul Nicolae Ciucă:

 

 

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI): La sediul FSLI mâine va fi o ședință a tuturor liderilor celor trei federații și am invitat conducerea Guvernului. Invitația este către premier, domnul Ciolacu, dl ministru al Finanțelor, dl ministru al Muncii. Ședința noastră începe la 16.00, ei sunt invitați la ora 17.00. Noi am cerut un act normativ care să fie adoptat până la intrarea Legii salarizării în vigoare. M-ați întrebat ce am vorbit atât timp. Am prezentat salarii concrete, din România, din alte domenii, lumea normală. I-am spus domnului Ciucă că un profesor nu poate trăi cu un salariu de 2.500 de lei, el a spus că avem dreptate. Să vină cu ceva acceptabil pentru oameni! Evaluarea se poate decala, soluții sunt.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație: Greva continuă, singurii în măsură să decidă încetarea ei sunt doar colegii noștri. Poate mâine persoanele invitate, factorii decidenți vor veni cu o soluție acceptabilă de către colegi. Azi a fost doar o discuție formală și faptul că vor căuta soluții. Ne pregătim și pentru organizarea unui protest, joi. Nu putem face compormisuri, ținând cont de așteptările colegilor noștri. Este o acțiune de protest, ne gândim să se încheie cât mai repede cu putință și așteptăm cu nerăbdare ca Executivul să vină cu soluțiile necesare. Sunt și profesori care nu participă la această grevă, e dreptul lor, nu-i obligă nimeni.

Anton Hadăr, președinte Federația Alma Mater: Problemele pe termen scurt n-au primit răspunsul cuvenit, că nu sunt bani, că avem deficit. N-am primit o propunere în așa fel încât să fim mulțumiți. În acest ritm vă garantez că săptămâna aceasta va fi grevă și cred că va fi o grevă de durată. Cred că vom avea, Doamne ferește, săptămâni de grevă.

ACTUALIZARE Liderii sindicatelor din Educație sunt invitați la guvern, la o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă și cu președintele Camerei Deputaților.

ACTUALIZARE Guvernul lucrează, în acest moment, la actele normative care să ofere cadrul legal oferirii unor stimulente profesorilor debutanţi şi cadrelor didactice din zonele defavorizate, în sensul solicitărilor sindicatelor, şi, de asemenea, a asumat un calendar concret pentru noua grilă a salarizării, care să regăsească educaţia ca fiind o prioritate, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

ACTUALIZARE Premierul Ciucă şi Marcel Ciolacu s-au întâlnit la Guvern cu reprezentanţii elevilor şi părinţilor.

Preşedinta Consiliul Naţional al Elevilor, Miruna Croitoru: Ne bucurăm că suntem astăzi aici să discutăm despre ceea ce se întâmplă pentru că este o situație care ne dezavantajează pe toți. Din momentul în care a fost declanșată greva am primit întrebările elevillor care veneau către noi. Ce ne-am dori este ca situația asta să se încheie cât mai devreme, ba chiar săptămâna aceasta. Această situație nu este benefică pentru nimeni. Consiliul Național al Elevilor susține cererile sindicatelor.

Președintele Federației Părinților, Iulian Cristache: Este o situaţie conflictuală care trebuie rezolvată prin dialog (…). Nu considerăm util ca această grevă să continue.  Nimeni nu se joacă cu un an din viaţa elevilor. Trebuia să ne asigurăm că în următoarea perioadă de timp trebuia să aibă o întâlnire cu sindicatele. Înțeleg că la ora 15.00 va avea loc o primă întâlnire.


El a mai spus că la întâlnirea de la Ministerul Educației a primit promisiunea că anul școlar nu va fi înghețat și că în situația în care greva se va prelungi două-trei săptămâni „va fi agreat un calendar de amânare a examenelor naționale”.

ACTUALIZARE Președintele Federației Părinților, Iulian Cristache, s-a întâlnit în această dimineaţă cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Iulian Cristache: Am vrut să ne asigurăm că elevii nu vor pierde examenele. Am discutat pe calendar, în cazul ăn care greva se va prelungi. Nu vorbi, de îngheţarea anului şcolar sub nicio formă. Noi suntem alături de revendicările profesorilor. Mergem la Guvern să ne întâlnim cu premierul şi preşedintele Ciolacu. Şi acolo vom avea aceeaţi abordare (…) Nu se mai poate cu acest salariu de 2400 de lei, este un salariu de muncitor necalificat şi dacă avem pretenţie la un sistem educaţional aşa cum ni-l dorim cu toţii, e nevoie de o salarizare corespunzătoare.

Cristache a spus că vor veni ordine de ministru prin care va fi decalată înscrierea în clasa a V-a, evaluările la clasa a VI-a vor avea loc săptămâna viitoare, iar amânarea competenţelor la bacalaureat rămâne sub semnul întrebării.

„A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2022 – 2023. Astfel, Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai (Limbă şi comunicare), respectiv 31 mai (Matematică şi ştiinţe ale naturii)”, transmite şi Ministerul Educaţiei.

ACTUALIZARE Greva va dura atâta vreme cât colegii noștri hotărăsc acest lucru, spune Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație. El precizează că în timpul grevei profesorii nu vor desfășura niciun fel de activitate, implicit neîncheierea mediilor elevilor.

ACTUALIZARE Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat marți dimineață, în a doua zi de grevă generală în educație, că nu poate satisface revendicările sindicatelor deoarece „sunt foarte greu de împlinit” la ora actuală, invocând pierderea de fonduri europene odată cu creșterea salariilor care ar adânci deficitul bugetar.

Sindicatele din Educaţie continuă marţi greva generală şi ameninţă că vor ieşi masiv în stradă, dacă Executivul nu vine cu propuneri care să soluţioneze problemele cu care aceştia se confruntă.

„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au transmis luni membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi cei ai Federaţiei Naţionale Sindicală „Alma Mater”.

Cele trei federaţii, în numele salariaţilor din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, au respins duminică „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”.

„Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistaţi social! Avem nevoie de salarii decente! Nu am decis să facem grevă peste noapte! Nu facem jocuri politice! Este greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: Aşa nu se mai poate! Acum, mai mult ca oricând, este important să dăm dovadă de unitate. Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor!”, afirmă sindicaliştii.

Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

Executivul şi-a menţinut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură care vizează creşterea veniturilor va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8.

„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, se preciza în comunicatul transmis duminică de Executiv.

În acelaşi context, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că liderii coaliţiei sunt dispuşi să se vadă „oricând, acum şi imediat” cu profesorii care sunt în grevă pentru soluţionarea problemelor şi reluarea cursurilor, menţionând că ordonanţă de urgenţă care pune în practică ceea ce Guvernul a anunţat duminică la negocierea cu liderii din Educaţie este finalizată şi va fi pusă în transparenţă publică luni seara sau marţi dimineaţa.

„Acea ordonanţa de urgenţă este gata deja şi probabil până diseară sau mâine dimineaţă, cel târziu, va fi pusă în transparenţă publică. Trebuie să respect avizarea internă, este o procedură legislativă, nu pot posta în transparenţă decizională până nu am avizarea internă din minister. Aşa cum s-a discutat Anexa opt va fi închisă, privitoare la Legea salarizării. Ce s-a discutat despre acele persoane din Educaţie care sunt personal auxiliar şi nedidactic sunt cuprinse în Anexa 8 şi vor primi acele majorări până la concurenţa sumei din închiderea pe final de 2022 a Legii salarizării. (…)”, a mai spus ministrul Muncii.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a precizat că Guvernul Ciucă a alocat pentru Educaţie un buget mai mare cu 2 miliarde de lei în 2022, faţă de cel din 2021, iar cel din 2023 „este cel mai mare buget alocat Educaţiei în ultimii 30 de ani”.

În ceea ce priveşte Legea salarizării unitare, ministrul Muncii a afirmat că aceasta este aferentă cererii de plată numărul patru din PNRR, însă liderii coaliţiei au hotărât ca până la 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială, respectiv să fie finalizat şi proiectul. În perioada 15 iulie – 31 august vor avea loc dezbaterile cu toate sindicatele pe această lege, după care va fi depusă în Parlament la 1 septembrie.

Greva generală din învăţământ a fost declanşată luni, 22 mai, când peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic au recurs la această formă de protest.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite