Conferință de presă la Kiev. Zelenski: Subiectul aderării la NATO este încă „pe masă”. Pentru pacea Ucrainei, sunt bucuros să organizăm alegeri
Președintele Volodimir Zelenski face declarații de presă în ajunul celei de-a treia aniversări a invaziei la scară largă a Rusiei. Conferința de presă încheie forumul ”Ucraina: Anul 2025” care a avut loc la la Kiev. Echipa Știrilor TVR, trimisă special la Kiev pentru a transmite de aici la împlinirea a 3 ani de la declanșarea invaziei de către Vladimir Putin, este acreditată la eveniment.
Zelenski a spus că nu este „visul” său să rămână președinte timp de un deceniu. ”Pentru pacea Ucrainei, eu sunt bucuros să organizăm alegeri.”
„Dacă doriți să părăsesc acest fotoliu, sunt gata să fac acest lucru și, de asemenea, îl pot schimba pentru aderarea Ucrainei la NATO”, a mai spus Zelenski.
Comentariile sale survin declarațiilor lui Donald Trump l-a numit pe președintele ucrainean „dictator fără alegeri” la începutul săptămânii.
Legislația ucraineană interzice alegerile în timpul legii marțiale, care este în vigoare de când Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022. Puțini ucraineni susțin ideea unui scrutin într-un moment în care invazia Rusiei a forțat milioane de oameni să fugă în străinătate și în care soldații ucraineni luptă și mor pe linia frontului.
Președintele Zelenski a declarat că se concentrează pe securitatea Ucrainei acum, nu peste 20 de ani. El și-a reiterat dorința de a obține garanții de securitate pentru a plasa Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă în timpul negocierilor de pace.
Liderul ucrainean a declarat că NATO „este cea mai ieftină opțiune” și a afirmat că aceasta este „încă pe masă”, dar nu știe cum aceste discuții „se vor încheia”.
„Dar este important pentru noi toți să înțelegem că nu este o masă la care Ucraina este invitată”, adaugă el.
Ucraina este cea care „invită liderii europeni pentru că facem parte din Europa”, a spus el.
El a adaugat că este important ca liderii americani să fie și ei prezenți, „pentru că ei sunt principalul nostru ajutor în acest război”.
Rusia s-a opus constant ideii ca Ucraina să devină membră a NATO, temându-se că acest lucru ar aduce forțele NATO prea aproape de frontierele sale. Cu toate acestea, în 2008, Alianța a declarat că Ucraina ar putea adera în cele din urmă. Zelenski dorește ca țara sa să devină membră.
Garanția de securitate pe care Zelenski o dorește cu adevărat este aderarea la NATO. Membrii europeni ai alianței militare continuă să susțină acest obiectiv (cel puțin în mod public), însă Washingtonul pare să-l fi eliminat de pe masă pentru moment, împreună cu speranțele Ucrainei de a recâștiga cele 20% din teritoriul său confiscat de Rusia, notează The Guardian.
În absența aderării la NATO, Zelenski a declarat că ar putea fi necesari peste 100.000 de militari europeni în Ucraina pentru a garanta că luptele nu vor reîncepe după o eventuală încetare a focului.
Zelenski a adăugat că dorește să-l vadă pe Donald Trump ca un partener al Ucrainei și mai mult decât un simplu mediator între Kiev și Moscova. „Îmi doresc cu adevărat să fie mai mult decât o simplă mediere… asta nu este suficient”, a declarat el la conferința de presă.
Comentariile președintelui ucrainean vin în contextul în care liderii politici din Europa se tem că Kievul este marginalizat în discuțiile pentru a pune capăt războiului.
Statele Unite au propus o rezoluție ONU privind războiul, care omite orice mențiune despre teritoriul ucrainean ocupat de Rusia, relatează Agenția France-Presse (AFP). Aceasta pare să rivalizeze cu un proiect de rezoluție elaborat de Ucraina și aliații săi europeni, care subliniază necesitatea de a dubla eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului în acest an. Textul elaborat săptămâna trecută de Washington a făcut apel la o „încheiere rapidă a conflictului”, fără a menționa integritatea teritorială a Kievului, și a fost salutat de ambasadorul Moscovei la ONU, Vassili Nebenzia, drept „o mișcare bună”.
Zelenski a spus că este „recunoscător” pentru sprijinul administrațiilor Biden și Trump.
El a adăugat că dorește înțelegere și garanții de securitate din partea președintelui Trump pentru a ajuta Ucraina.
El adaugă că l-a invitat pe Trump în Ucraina și că își dorește „foarte mult” să fie acolo, dar spune că „din păcate, nu am reușit încă acest lucru”.
Zelenski: „Poate va veni el sau poate voi merge eu la Washington și va fi foarte util”.
Zelenski a fost întrebat de un jurnalist despre așteptările liderilor europeni de la reuniunea de mâine din Ucraina.
Potrivit lui Zelenski, urmează să fie luate unele „decizii puternice” și va avea loc o întâlnire separată cu liderii parlamentelor Uniunii Europene pe tema pachetelor de sprijin și de sancțiuni împotriva Rusiei.
Liderii UE și mondiali se vor deplasa luni la Kiev pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina și Volodimir Zelenski și pentru a discuta despre garanțiile de securitate. Zelenski a declarat că speră ca reuniunea de mâine să fie un „punct de cotitură”. Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez, președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se numără printre cei așteptați să participe personal la reuniune.
„Avem nevoie de parteneriat, avem nevoie de ajutor, dar nu ne putem pierde independența, nu ne putem pierde demnitatea”, a spus Zelenski.
Pe lângă garanțiile de securitate – pe care Zelenski spune că Europa și SUA le pot oferi Kievului – liderul ucrainean a declarat că liderii europeni vor vorbi despre strategia lor „nu pentru următorii ani, ci pentru următoarele săptămâni”.
––––––––
Înainte de conferința de presa internațională a avut loc forumul „Ucraina. Anul 2025”, unde mai mulți oficiali ucraineni, lideri ai instituțiilor de stat din Ucraina, dar și invitați străini iau cuvântul.
Apoi, președintele Volodimir Zelenski va răspunde întrebărilor adresate de jurnaliști. TVR se află printre televiziunile reprezentate, prin trimisul special, Alexandru Costache.
Noaptea trecută, echipa TVR a fost martora unei alarme aeriene la Kiev. S-au auzit foarte multe explozii.
Resturile unei drone rusești au fost găsite în Grădina Botanică din capitala Ucrainei, potrivit primarului Vitali Klitchko.
De asemenea, mai multe resturi de drone au căzut pe case, au provocat incendii și au distrus mai multe mașini.
Rușii atacă în continuare, pentru a pune presiune acum, în mijlocul negocierilor de pace, pe ucraineni, pentru a le scădea moralul.