Toni Greblă, revocat de la șefia AEP: Nu mi se pare deloc normal
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis, vineri, revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă. Au votat „pentru” 267 de parlamentari, 56 s-au exprimat „împotrivă”, iar 71 s-au abţinut de la vot.
Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, vineri, raport de adoptare a cererii privind revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă.
Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, vineri, prin vot, ca vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Zsombor Vajda, să preia funcţia de preşedinte interimar al instituţiei, după ce au dat raport de adoptare pentru cererea de revocare din funcţie a lui Toni Greblă.
Tot vineri, raportul urmează să intre la vot în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
”Nu mi se pare deloc normal ca președintele Autorității Electorale Permanente pentru niște alegații foarte vagi să fie demis acum când a început procesul electoral”, a declarat Toni Greblă înaintea ședinței pentru revocarea sa din funcție.
Greblă a respins acuzațiile și a subliniat că nu a avut nicio implicare politică sau vreo influență asupra procesului electoral.
Probabil spre nefericirea unora, dar absolut întâmplător, cu acel candidat nu m-am întâlnit niciodată în viața mea, nu am schimbat niciodată, nu am avut nicio discuție, nu am avut absolut nimic de a face cu acesta, de când mă știu eu și până astăzi, nici până astăzi nu am vorbit, nu m-am întâlnit cu el, nici măcar pe holul unei instituții. Ce să fac mai mult decât atât, a declarat Toni Greblă.
Acesta a subliniat că Autoritatea Electorală Permanentă nu are atribuții în ceea ce privește renumărarea voturilor, această responsabilitate revenind Biroului Electoral Central, conform unei decizii a Curții Constituționale.
Activitatea de control va fi finalizată astăzi și va apărea publică săptămâna viitoare. O să aveți posibilitatea să vedeți în ceea ce am afișat, pentru că nu. Nu am avut nicio discuție cu niciun lider al coaliției, cu niciun lider al altei formațiuni politice care face parte din Parlament. Renumărarea este treaba Birourilor Electorale. Iar dacă vorbim de renumărare, Curtea Constituțională a decis renumărarea voturilor și a dat această sărcină, pe lege, Biroului Electoral Central și nu Autorității Electorale Permanente, a declarat Toni Greblă.
În ceea ce privește controlul cheltuielilor de campanie, Greblă a precizat că documentele oficiale arată că anumite partide nu au cheltuit și nu au obținut niciun leu. „Ce verificare vreți să facă Autoritatea Electorală Permanentă? Să facă percheziții?”, a întrebat retoric acesta.
Eu am primit documente că a cheltuit 0 lei, că au obținut venituri de 0 lei. În această situație, ce verificare vreți să facă Autoritatea Electorală Permanentă? Să facă percheziții? Ce să facă? Spuneți-mi și mie (…)Am spus, nu așa se conduce o țară. Nu așa se lucrează într-o țară. Nu trebuie să fim toți în tensiune pentru că îi speriem și pe alții și nu-și mai desfășoară nici măcar așa activitățile politice, a mai spus fostul președinte AEP.
________________________________________________________
Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis marţi ca solicitarea de revocare din funcţie a lui Greblă să fie trimisă către Comisiile juridice ale celor două Camere legislative pentru întocmirea proiectului de hotărâre şi a raportului, astfel încât să se afle pe ordinea de zi a plenului comun de vineri.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban, a transmis marţi Birourilor permanente reunite propunerea de revocare a lui Toni Greblă din funcţia de preşedinte al AEP.
„Domnul Toni Greblă, în luna martie 2023, la 2 zile după ce a fost numit în această funcţie, şi-a stabilit indemnizaţia lunară cu nerespectarea legii, prin raportare la nivelul salariului minim brut în plată la data numirii (3.000 lei), deşi indemnizaţiile erau îngheţate la nivelul cuantumului de 2.080 lei, valoarea sumelor încasate necuvenit pentru anii 2023 – 2024 fiind constatată şi stabilită de către auditul Curţii de Conturi a României„, se arată în solicitare.
Potrivit documentului, calculul eronat al indemnizaţiei lunare a avut incidenţă, în mod implicit, şi asupra cuantumului diurnei zilnice de deplasare care se determina ca procent din indemnizaţia lunară.
„În anul 2024, deşi exista un contract de sediu încheiat pentru funcţionarea Biroului Electoral Central, amplasat în Strada Eugeniu Carada nr. 1-3, domnul Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a mutat sediul Biroului Electoral Central într-o altă locaţie, prin încheierea unui nou contract, grevând suplimentar bugetul Autorităţii Electorale Permanente şi implicit bugetul de stat. Domnul Toni Greblă a dat dovadă, prin declaraţiile publice şi acţiunile din ultima perioadă, de o conduită incompatibilă cu funcţia pe care o exercită, aducând atingere imaginii şi prestigiului Autorităţii Electorale Permanente„, mai susţine Ciprian Şerban în solicitare.