Comisia Europeană, îngrijorată de campaniile de dezinformare, în perspectiva alegerilor europarlamentare de anul viitor

Parlamentul European
Parlamentul European
26 septembrie 2023, 16:14

Vicepreşedinta CE pentru Valori şi transparenţă, Vera Jourova, a făcut apel la platformele media să ia măsuri şi să izoleze Kremlinul ca unul dintre principalii actori aflaţi în spatele dezinformării online îndreptate împotriva Uniunii Europene.

Cetăţenii celor 27 de state membre ale UE vor vota în perioada 6-9 iunie a anului viitor, pentru a decide componenţa Parlamentului European pentru perioada 2024-2029.

Statul rus s-a angajat în războiul ideilor pentru a polua spaţiul nostru informaţional cu jumătăţi de adevăr şi minciuni, în scopul creării unei imagini false conform căreia democraţia nu este mai bună decât autocraţia”, a afirmat reprezentanta executivului comunitar.

Platformele foarte mari trebuie să trateze acest risc, în special pentru că trebuie să ne aşteptăm ca Kremlinul şi alţii să fie activi înaintea alegerilor europene”, a atenţionat Jourova.

Potrivit Legii europene privind serviciile digitale (DSA), platforme cu peste 45 de milioane de utilizatori activi fac obiectul unor reguli de moderare vaste. Acest lucru se aplică diferitelor rețele social media, printre care TikTok, Facebook şi X, fosta Twitter.

În plus, numeroase mari platforme online sunt semnatare ale Codului de bune practici privind dezinformarea în UE, document cu caracter voluntar. Totuşi, în luna mai, platforma X a părăsit înţelegerea.

Cele mai recente date arată că platforma deţinută de miliardarul Elon Musk deţine o mare proporţie din postările ce răspândesc conţinut greşit sau înşelător.

Vera Jourova a reiterat avertismentele anterioare transmite de Comisie platformei X, pentru a se supune reglementărilor UE, afirmând: ”Domnul Musk ştie că nu a scăpat din încurcătură prin părăsirea Codului de bune practici”.

Comisia Europeană poate impune amenzi de până la 6% din cifra de afaceri a unei platforme online mondiale.

DSA prevede noi măsuri pentru combaterea răspândirii conţinutului online ilegal şi obligaţia pentru platformele online de a reacţiona rapid, respectând în acelaşi timp libertatea de exprimare. De asemenea, DSA dă noi drepturi utilizatorilor online şi face platformele online mai transparente şi mai responsabile.

Conform DSA, platformele online foarte mari (VLOP) şi motoarele de căutare foarte mari (VLOSE) vor avea obligaţii mai stricte, printre care prevenirea riscurilor sistemice, precum cele referitoare la răspândirea dezinformării, a conţinutului ilegal etc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite