Comisia Europeană cere monitorizarea calităţii aerului în România. Ministerul Mediului promite măsuri antipoluare
De zece ani România e avertizată să ia măsuri de combatere a poluării, dar fără vreun rezultat. Locuitorii marilor oraşe sunt primii afectați.
Oficialii europeni ne avertizează că nu combatem poluarea, dar în România nici măcar nu se monitorizează calitatea aerului.
„Am decis să accelerăm procedura de sancţionare a câtorva state membre. România, pentru reţeaua de măsurare a calităţii aerului”, spune Comisarul european pentru Mediu, Karmenu Vella.
Panoul amplasat în Piața Universității din Capitală ar fi trebuit să-i informeze pe bucureșteni despre nivelul poluării. În teorie. În realitate nu funcționează de ani buni.
„Avem 148 de stății de măsurare în momentul de față. Comisia nu ne spune câte ar trebui să fie”, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Mihai Drăgan.
Singurul loc unde am putea afla indicatorii care măsoară poluarea este site-ul calitateaer.ro, despre care activiștii de mediu spun că funcționează doar când și când.
Una dintre măsurile urgente pentru reducerea poluării ar putea fi mărirea ariilor naturale protejate în România.
Activiștii de mediu susțin că în ceea ce privește măsurile asumate de țara noastră, Ministerul Mediului stă bine în statisticile pe care le raportează Comisiei Europene.
„Ministerul Mediului, de ani de zile, nu face absolut nimic în această problema. Mai mult decât atât, lucrurile s-au agravat de când ong-urile au fost scoase de la administrarea ariilor protejate. Avem distrugeri mari în arii protejate”, spune Daniel Trifu, activist de mediu, Coaliţia Natură 2000.
Ca să reducă poluarea, România ar trebui să înăsprească și controalele printre agenții economici, marii poluatori. Până acum Ministerul Mediului a dat șase amenzi, însă toate au fost contestate în instanță.
România se află în procedura de infringement, deschisă de Comisia Europeană, din cauza calități scăzute a aerului.